Publicat: 25 Martie, 2015 - 21:00
Share
Un nou instrument de evaluare a mediului de afaceri

La conferința de presă a CNIPMMR a fost prezentat un proiect comun al Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) al Băncii Comerciale Feroviare (BCF).

Lucian Isar, președintele Consiliului de Supraveghere al Băncii Comerciale Feroviare S.A. a făcut o prezentare generală a proiectului: "Ultima lege a IMM-urilor a fost finalizată in 2012 și a fost votată în primăvara lui 2014. Motivele care au generat această întârziere sunt multiple dar unul dintre cele mai invocate este deficitul de cunoaștere al acestui sector.

Prin urmare ne-am gândit să lansăm un nou indice de incredere al IMM-urilor din România care să acopere acest deficit de cunoaștere.
Pentru a construi un astfel de îndice de incredere care nu surprinde doar situația actuală ci și alte două elemente din evoluția IMM-urior am construit un sondaj cu 27 de întrebări cu 3 posibilități de răspuns (mai mic, la fel, mai mare) cotate 0, 50, 100.
Un indice mai mare de 50 ne sugerează că la nivel global situația este mai bună, sub 50 este o situație mai puțin bună.

Celelalte două componente, pe lângă situația actuală, pe care să le scoatem in evidență, reprezintă accesul la sursele de creditare și de finanțare (element foarte important pentru întreprinzătorii români), respectiv care sunt prognozele pe care le fac acești întreprinzători referitor la activitatea pe următoarele 3 luni.
Cu acest indice care va fi publicat o dată pe lună sperăm că putem să introducem un element important în dezbaterea publică. Acest indice există în toate marile piețe (SUA, China, Marea Britanie). De exemplu în China participă la acest sondaj 600 de IMM-uri. Noi încercăm în România să ne apropiem de 800 IMM-uri. Indicele va fi relevant pentru sectoarele în care acționează IMM-urile precum și pentru diferitele zone ale țării.

Ovidiu Nicolescu, președintele a precizat că Lucian Isar a identificat această bună practică și a venit cu propunerea de colaborare și a dorit să facă doar câteva punctări contextuale: "Este un nou instrument pus la dispoziția  IMM-urilor printr-un parteneriat între Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România și Banca Comercială Feroviară.
Până acum CNIPMMR făcea evaluări anuale pe care le publicam în Cartea albă și evaluări semestriale publicate în broșura realizată de Departamentul de proiecte.
Acest instrument are 3 valențe majore:
- evaluare operativă (afli imediat în cursul lunii)
- previziune pe termen scurt (3 luni)
- alertare 
Știind cum a evoluat situația și ce se previzionează poți să identifici perturbările încă din faza incipientă.
Identificând apariția unor simptome putem să avem o abordare profilactică, preventivă și să venim cu măsuri de contracarare.
Am trecut deja la constituirea eșantionului și in cursul lunii aprilie vom avea o primă reprezentare a indicelui de încredere care va fi publicat lunar.
Acest instrument va fi trimis tuturor factorilor decizionali pentru ca are un conținut cognitiv și prospectiv care îl face foarte util tuturor celor interesați de binele economiei românești."