Publicat: 11 Iunie, 2012 - 07:28

Conferinţa Naţională a Pacienţilor 2012 aduce în centrul atenţiei opiniei publice, dar şi în faţa autorităţilor din România, problematica infertilităţii (atât feminină cât şi masculină), dar şi  implicaţiile psiho-sociale pe care aceasta le produce la nivelul societăţii şi la nivelul  individului. Această temă se va regăsi  în cadrul unei dezbateri organizate, care se va desfăşura în perioada 14-16 Iunie la Casa Universitarilor din Bucureşti.

Iniţiativa Sănătatea Media Group de a dezbate pe marginea problemei infertilităţii a survenit datorită faptului că aceasta constituie o problemă de sănătate care afectează un număr surprinzător de mare de cupluri – cel puţin unul din zece cupluri se confruntă cu această problemă. Dincolo de aspectele fizice, care uneori produc disconfort, infertilitatea produce o imensă suferinţă pe plan psihologic, emoţional şi spiritual, comparabilă cu suferinţa provocată de bolile  incurabile.
“A aduce pe lume un copil este o decizie extrem de importantă în viața fiecărui cuplu și totodată una dintre cele mai mari provocări ale vieții. Din păcate însă, asistăm în practica noastră clinică la tot mai multe cazuri de cupluri care nu își pot împlini menirea de a deveni părinți. Imposibilitatea de a da naștere unui copil poate duce la o schimbare radicală în viața femeii și a cuplului infertil, atât pe plan emoțional, cât și pe plan socio-profesional, familial și chiar financiar.”, a declarat pentru Sănătatea Media Group, Acad. Prof. Univ. Dr. Bogdan Marinescu - preşedinte Societatea Română de Obstetrică Ginecologie.
Două treimi dintre cuplurile care nu pot avea copii sunt afectate de infertilitatea masculină. “În cazul unui cuplu care nu poate avea copii, primul lucru ce trebuie făcut este o spermogramă, iar apoi, dacă aceasta e normală, trebuie consultată femeia, pentru a stabili dacă ea este cea infertilă. Din zece cupluri care nu pot avea copii, în şase cazuri bărbatul este cel infertil.”, precizează Acad. Prof. Univ. Dr. Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
În ceea ce priveşte implicaţiile  psihologice pe care această problemă de sănătate le  generează, Simona Vlădica precizează că “Femeile infertile traversează stări psihice de depresie, anxietate, furie, angoasă şi tind să îşi modifice atitudinea faţă de partener, faţă de familie şi societate în ansamblu”. Infertilitatea este o problemă de sănătate prea puţin cunoscută şi studiată, deşi este din ce în ce mai frecvent întâlnită. „Aducerea pe lume a unei noi vieţi reprezintă împlinirea menirii biologice şi sociale a femeii. Sentimentul că o nouă viaţă începe să crească, bucuria primei ecografii, surpriza primelor mişcări ale bebeluşului din pântecul mamei, primul scâncet sunt lucruri care anuleaza toate neplăcerile prilejuite de sarcină”, susţine Lector Univ. Dr. Simona Maria Vlădica, Director General Sănătatea Media Group.
Una dintre asociaţiile de profil participante la Conferinţa Naţională a Pacienţilor este Asociaţia de pacienţi SOS Infertilitatea care şi-a propus să scoată acest subiect din zona tabu-ului şi să aducă tema “infertilităţii” pe agenda publică, să determine schimbarea concretă a felului în care sunt trataţi şi percepuţi, în societate şi în sistemul de sănătate, pacienţii care nu pot avea copii decât cu ajutor medical.  “Avem în plan asociativ multe reuşite, acţiuni coerente şi rezultate concrete, însă tot mai rămâne enorm de făcut pentru ca infertilitatea şi persoanele hipofertile să beneficieze de aceeaşi atenţie şi de aceleaşi drepturi ca în majoritatea ţărilor Uniunii Europene.”, a declarat pentru Explore Medicine TV, Nicoleta Cristea-Brunel, iniţiatoarea şi coordonatoarea Asociaţiei SOS Infertilitatea.
Conferința Națională a Pacienților va reuni la cea de-a II-a ediție personalități de marcă din sistemul medical românesc pentru a veni în întâmpinarea pacienților din România prin sesiuni de educație medicală, dar și prin mijlocirea dialogului cu autoritățile din domeniul sanitar. Evenimentul îți propune să informeze şi să educe pacienţii, dar și să găsească soluţii viabile la problemele actuale cu care se confruntă aceştia.
Sănătatea Media Group organizează, în parteneriat cu Alianța pentru Sănătate din România și Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale a Pacienților (CNP), care va avea loc în perioada 14 – 16 iunie la Casa Universitarilor din Bucureşti.