5 octombrie 2022

Înființarea „Superligii ” europene de fotbal

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Este dificil de perceput, juridic vorbind  cum decizia cluburilor de fotbal de a înființa „Superliga Europeană” poate fi contestată în cadrul actualelor structuri de reglementare din Marea Britanie și UE”, susține  juristul Jonathan Compton, partener in cadrul firmei de avocatură DMH Stallard.

În Marea Britanie, Legea concurenței din 1998 și autoritatea de reglementare (CMA) sunt însărcinate cu monitorizarea comportamentului actorilor corporativi din Regatul Unit. CMA investighează și aplică regulile privind practicile anticoncurențiale. În UE, Comisia aplică articolele 101 și 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii pentru a îndeplini aceeași funcție.

„În Marea Britanie și UE, punctul de plecare este libertatea contractuală și prevenirea abuzurilor de piață ale actorilor dominanți, lucru perfect aplicabil și în privința cluburilor sportive, deci și în fitbal”, susține Jonathan Comptin, așadar, regimul de reglementare din Marea Britanie și UE este conceput pentru a promova o astfel de concurență”.

„O amenințare din partea UEFA de a expulza echipele acestei „Superligii” din competiția lor pare a fi demersul nejustificat și nedrept a doi actori dominanți pe piață care încearcă să înăbușe un potențial concurent.

„Nu văd niciun motiv pentru care autoritățile de concurență din Marea Britanie și UE nu ar trebui să intervină pentru a proteja cluburile Superligii de a fi interzise de UEFA de la competițiile ei” , concluzionează avocatul britanic.

12 mari cluburi de fotbal din Europa, dintre care 6 din Premier League, şi-au manifestat intenţia de a forma o nouă competiţie fotbalistică în Europa – pe care o denumesc „Superliga”.

La rândul său, UEFA a ameninţat cu repercusiuni asupra cluburilor şi jucătorilor, însă se pare că sunt şanse mari ca noul proiect să fie implementat.

Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham şi Liverpool sunt cluburile engleze care susţin noua „Superligă”. Acestora li se alătură Juventus, AC Milan, Inter, Real Madrid, Barcelona şi Atletico Madrid.

Jonathan Compton este jurist partener în cadrul firmei de avocatură DMH Stallard și specialist în dreptul concurenței.