Publicat: 4 Martie, 2020 - 20:00
Share

Substanțele care se adaugă alimentelor pentru a menține sau îmbunătăți siguranța, prospețimea, gustul, textura sau aspectul alimentelor sunt cunoscute sub denumirea de aditivi alimentari. Unii aditivi alimentari au fost folosiți de secole pentru conservare - cum ar fi sarea (în carne precum slănină sau pește uscat), zahărul (în marmeladă) sau dioxidul de sulf (în vin).

De-a lungul timpului, mulți aditivi alimentari diferiți au fost dezvoltați pentru a răspunde nevoilor producției de alimente, deoarece producerea de alimente la scară largă este foarte diferită de a le face la scară mică la domiciliu. Aditivii sunt necesari pentru ca alimentele procesate să rămână în siguranță și în bune condiții pe parcursul călătoriei sale de la fabrici sau bucătării industriale, în timpul transportului către depozite și magazine și, în final, către consumatori.

Aditivii alimentari pot fi obținuți din plante, animale, minerale sau pot fi sintetici. Aceștia sunt adăugați în mod intenționat produselor alimentare pentru a îndeplini anumite scopuri tehnologice pe care  consumatorii le iau de cele mai multe ori de la sine.

Există câteva mii de aditivi alimentari folosiți, toți fiind concepuți pentru a face o muncă specifică pentru ca alimentele să fie mai sigure sau mai atrăgătoare. Organizația Mondială a Sănătății , împreună cu Organizația pentru Alimentație și Agricultură, grupează aditivii alimentari în 3 categorii largi, în funcție de proprietățile lor: Agenți pentru intensificarea gustului, preparate enzimatice sau alți aditivi (folosiți pentru o varietate de motive cum ar fi: Îndulcire, conservare și colorare).

Puse la pachet  sau doar pentru o gustare rapidă, atât pentru cei mici, cât și pentru adulți, sandvișurile reprezintă una dintre cele mai comune forme de prezentare a mâncării. Dar te-ai gândit până acum câte E-uri poți regăsi într-un sandviș?!

InfoCons este alături de consumatori și pune la dispoziție o serie de tipuri de sandvișuri și maximul deE-uri ce se pot regăsi în acestea, calculate în baza Testelor Comparative efectuate.

 

Să spunem că facem un sanviș cu PâineMargarină, și Pate cu urmatoarele produse:

Acestea conțin urmatoarele E-uri:

Nr. Crt.

E-uri

Repetari

1

E120: carmin

1

2

E1404: amidon de porumb,

1

3

E160a: Beta-caroten

1

4

E202: sorbat de potasiu,

1

5

E250: nitrit de sodiu

1

6

E300: acid ascorbic

1

7

E301: Ascorbat de sodiu

1

8

E316: izoascorbat de sodiu

1

9

E322: lecitina

1

10

E330: acid citric

3

11

E412: guma guar

2

12

E415: guma xantan

1

13

E452: polifosfati

1

14

E471: esteri ai mono si diglicerideai acizilor grasi,

1

15

E472c: esterii glicerolici ai acidului citric

1

16

E472e: emulgatori mono si digliceride ai acizilor grasi,

1

17

E475: poliglicerol acizi grasie,

1

18

E476: Poliricinoleat de poliglicerol

1

19

E621: glutamat monosodic

1

 

Total

22

 

Luna Martie este luna protecției consumatorilor, iar în data de 15 martie este Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului. Este important să ținem cont de informațiile care ni se oferă pentru protecția consumatorilor, având în vedere că noi la rândul nostru suntem înainte de toate, consumatori.

Haideți să luăm atitudine cu o9atitudine și să fim adevărați consumatori europeni!

Ceea ce este bun la gust, simplu de preparat sau estetic, nu înseamnă neapărat că este întotdeauna și sănătos.

Să citim întotdeauna eticheta și să alegem produse care sunt adecvate corpului și organismului nostru!

 

Tag-uri Institutii: