Publicat: 15 Noiembrie, 2013 - 13:29
Share

Reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente şi cei ai Departamentului pentru Relaţii Interetnice au semnat joi un acord cadru, privind iniţierea unor acţiuni de informare a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, cu privire la procesul electoral. Potrivit prevederilor acestui acord, minorităţile naţionale din România vor avea acces la materiale informative publicate în limba maternă, cu privire la importanţa şi modalitatea de desfăşurare a procesului electoral. Vor fi luate decizii ulterioare referitoare la conţinutul materialelor informative tipărite, respectiv online.
Secretarul de stat al Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Laczikó Enikő a declarat azi că iniţiativa semnării unui astfel de acord cu AEP, este una fără precedent, iar aspectul pozitiv constă în faptul că numeroase minorităţi naţionale ce trăiesc pe teritoriul României vor avea posibilitatea de a se informa în limba maternă cu privire la sistemul electoral, modalităţile de exprimare a votului şi multe alte chestiuni importante ale acestui aspect.
 „Am făcut un pas deosebit de important în interesul informării în limba maternă a minorităţilor naţionale referitor la drepturile lor democratice. Iniţiativa semnării unui acord în acest sens este lăudabilă şi demnă de urmat, prevederile cuprinse în document servesc interesele României şi ale minorităţilor naţionale care trăiesc aici. Ar fi de dorit, ca şi alte autorităţi centrale ale statului să recunoască, că informarea cetăţenilor în limba lor maternă nu aduce prejudicii drepturilor populaţiei majoritare” – a precizat secretarul de stat, Laczikó Enikő.
„Prin acest acord, scopul nostru este informarea cetăţenilor în limba lor maternă, cu privire la modalitatea în care îşi pot exercita dreptul de vot, respectiv să atragem atenţia - prin intermediul diverselor mijloace de comunicare: internet, publicaţii - asupra importanţei participării la procesul electoral” - a subliniat Laczikó Enikő adăugând că, materialele ce urmează a fi publicate vor conţine informaţii cu caracter strict tehnic. Se preconizează că vor fi incluse detalii cu privire la sistemul electoral, modalitatea de desfăşurarea a votului, de utilizare a buletinelor de vot, respectiv la sancţiunile aplicate în cazul fraudelor electorale.
“Acordul este stabilit pe termen de un an, dar sperăm ca prevederile sale să poată fi aplicate nu doar la alegerile europarlamentare ci şi cu ocazia următoarelor alegeri electorale, şi să avem în continuare posibilitatea de a informa cetăţenii în limba lor maternă cu privire la drepturile lor democratice” – a relatat secretarul de stat, Laczikó Enikő.