Publicat: 13 Decembrie, 2016 - 12:12

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere aduce în atenție faptul că Administrația Națională de Meteorologie a emis pentru intervalul 12 decembrie 2016, ora 1600 — 13 decembrie 2016, ora 1400, o informare meteorologică de intensificări ale vântului, ninsori viscolite mai ales la munte și răcire accentuată. La munte, mai ales la altitudini mari, se preconizează că rafalele vor depăși 80-90 km/h și va fi viscol. În Moldova, Dobrogea și Muntenia (inclusiv în zona municipiului București), local, vântul va depăși la rafală 50-60 km/h, viscolind trecător ninsoarea.

Pe parcursul nopții 12 decembrie/13 decembrie, au fost semnalate intensificări ale vântului în toată țara, cu precădere în sudul Transilvaniei, Moldova și Muntenia. De asemenea, precipitații îndeosebi în centrul, sudul și estul țării, la început mixte, apoi mai ales sub formă de ninsoare, vânt cu intensificări în majoritatea regiunilor.

În aceste condiții, precizăm că pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi s-a acționat cu 962 autoutilaje si s-au răspândit 6369,5 tone de material antiderapant și 1,2 tone CaCl.

Menționăm că activitățile specifice de intervenție pe timpul iernii au început în toate zonele din țară, CNAIR SA acționând la nivelul tuturor direcțiilor regionale de drumuri și poduri prin răspândirea de material antideparant. La această oră, nu sunt semnalate drumuri naționale sau autostrăzi cu circulația întreruptă din cauza vremii nefavorabile.

În zona de munte și acolo unde stratul de zăpada s-a așternut deja, recomadăm echiparea mașinii cu cauciucuri de iarnă și cu echipament specific de intervenție în cazul unor evenimente nedorite.

Reamintim că respectarea regulilor de circulație și a restricțiilor ce se impun în zonele cu probleme este primordială.

În acest caz, menționăm că (și la recomandarea IGPR) pentru prevenirea unor evenimente neplăcute ce pun în pericol siguranța circulației pe drumurile naționale și autostrăzi, se impun următoarele:

— reducerea vitezei până la evitarea oricărui risc;

— mărirea distanței în mers;

— folosirea corespunzătoare a luminilor.

Pe autostrăzi trebuie respectate și alte reguli specifice:

— NU opriți pe benzile de circulație și pe banda de urgență!

— porniți luminile de avarie în cazul unei pene sau defecțiuni tehnice și echipați-vă cu vesta reflectorizantă, scoateți pasagerii din autovehicul în afara părții carosabile și amplasați triunghiurile reflectorizante, unul după celălalt, la distanțe mai mari!