Publicat: 12 Decembrie, 2013 - 19:29

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, joi, ca neîntemeiată excepția de neconstituționalitate privind înlăturarea prescripției executării pedepsei pentru infracțiunile de omor.

Potrivit preşedintelui CCR, Augustin Zegrean, "faptele de crimă nu sunt prescriptibile. Nici răspunderea penală, nici executarea pedepsei".

Excepţia a fost ridicată de un condamnat de drept comun care a contestat un articol din Codul penal introdus anul trecut.
Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului atrăgea atenţia recent că un eventual răspuns pozitiv al Curţii Constituţionale ar avea implicaţii şi în ceea ce priveşte cercetarea şi judecarea persoanelor responsabile pentru decesele înregistrate în contextul evenimentelor din decembrie '89, precum şi a foştilor şefi de închisori comuniste.
Judecătorul Augustin Zegrean a explicat că după decizia Curţii, acest lucru nu se poate întâmpla.

"Cu majoritate de voturi, Curtea a respins excepţia de neconstituţionalitate, articolul 125 din Codul penal. Concret, cum s-a spus în presă, prescripţia infracţiunilor comise de torţionari nu se împlineşte, deci, nu se aplică prescripţia. Adică, mai exact, faptele de crimă, de exemplu, nu sunt prescriptibile. Nici răspunderea penală, nici executarea pedepsei", a spus Zegrean.

În 21 noiembrie, CCR a decis repunerea pe rol pentru 12 decembrie a excepţiei ridicate de Nicolae Jr. Trebuian, care a contestat constituţionalitatea dispoziţiilor art. 125 alin.3 din Codul penal.
Anterior, în 15 octombrie, CCR a amânat soluţionarea excepţiei din cauza imposibilităţii constituirii completului de judecată.