Publicat: 22 Mai, 2017 - 19:20

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale, administrației publice și fondurilor europene (MDRAPFE), a semnat cel de-al treilea contract de finanțare cu fonduri europene pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională.

Proiectul va fi implementat în județul Arad, prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR), gestionat de MDRAPFE, și vizează modernizarea DJ 709E km 9+200...16+600 Sânpetru German — limită de județ Timiș.

Astfel, vor fi modernizați 6,91 km de drumuri de interes județean conectate la rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T), iar principalii beneficiari ai proiectului sunt aproximativ 55.000 de locuitori care au acces direct la infrastructura rutieră din județele Arad și Timiș.

'MDRAPFE vine în sprijinul autorităților publice locale prin crearea de condiții optime pentru a obține fonduri pentru dezvoltarea comunităților și a infrastructurii de bază. Astfel, fondurile europene alocate României constituie o sursă de finanțare foarte importantă pentru dezvoltarea economiei și a societății în general, iar creșterea gradului de absorbție rămâne o prioritate absolută a Guvernului', a menționat doamna Shhaideh, subliniind că România și-a propus ca, până la finalul acestui an, să ramburseze de la Comisia Europeană 5,2 miliarde de euro.

Durata de implementare a proiectului este de 55 de luni, iar valoarea totală a investiției este de 15.719.338,72 de lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de MDRAPFE — AM POR este de 15.404.951,94 de lei (reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului).

Informații generale

În Programul de Guvernare sunt prevăzute, prin intermediul Programului Operațional Regional, 8.25 de miliarde de euro pentru îndeplinirea unor obiective precum:

* 3.000 de IMM-uri sprijinite pentru construcția/modernizarea și extinderea spațiului de producție/servicii IMM, inclusiv dotare cu instalații, echipamente (inclusiv sisteme IT), utilaje, mașini, inclusiv noi tehnologii;

* peste 100.000 gospodării reabilitate termic;

* peste 45 monumente istorice reabilitate;

* 3 spitale regionale nou construite;

* 122.000 de elevi, studenți care vor beneficia de infrastructura educațională modernizată;

* peste 5,76 milioane de hectare cadastrate;

* 2.100 km de drumuri județene modernizate pentru 1 milion de cetățeni;

* 280 de ambulatorii și 35 de unități de primiri urgențe reabilitate/modernizate/extinse;

* peste 270.000 de persoane care vor beneficia de construcția/reabilitarea/ modernizarea/extinderea/dotarea centrelor comunitare integrate socio-medicale.

Direcția Comunicare

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene