29 septembrie 2022

Ing. Kovacs Erika Iuliana: Senzorii infrasonici trebuie amplasați sub pământ pentru detectarea infrasunetelor preseismice cu câteva ore înainte de producerea cutremurelor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Stimate domn / Stimată doamnă,

Am descoperit o metodă sigură de prezicere a cutremurelor. Vă rog să publicați comunicatul de presă de mai jos, deoarece conține informații importante, care pot salva multe vieți în cazul unui cutremur puternic.

Cu stimă,
Kovacs Erika Iuliana
ingineră

PREZICEREA CUTREMURELOR
COMUNICAT DE PRESĂ

Prezicerea cutremurelor a fost mereu o preocupare majoră a omenirii. Am descoperit o metodă sigură de prezicere a cutremurelor. Cu câteva ore înainte de cutremure, când tensiunea acumulată între plăcile tectonice depășește o valoare critică, plăcile tectonice încep să vibreze și emit unde sonore, infrasunete cu frecvența între 4,5 – 5 Hz (Hertz). Aceste infrasunete se transmit pe sub pământ și nu pot fi percepute de urechea umană, care aude numai sunete cu frecvența între 20 Hz – 20000 Hz, dar sunt percepute de diverse specii de animale, care au un comportament diferit înainte de un cutremur mare.
Intensitatea infrasunetului seismic ( în W/m² ) și nivelul sunetului ( în dB – decibeli ) cresc odată cu tensiunea acumulată între plăcile tectonice. Intensitatea cutremurelor este direct proporțională cu intensitatea infrasunetelor seismice și nivelul sunetului. Cutremurele mari sunt precedate de infrasunete seismice de intensitate mare și cu nivelul sunetului mare. Prin crearea unei rețele care înregistrează infrasunetele preseismice se poate determina epicentrul viitorului cutremur și intensitatea lui.
Cum infrasunetele preseismice se transmit pe sub pământ, nu sunt detectate de microbarometrele folosite de Institutul Național pentru Fizica Pământului, deoarece microbarometrele monitorizează fluctuațiile infrasonice ale atmosferei. În momentul declanșării cutremurelor puternice, intensitatea infrasunetelor seismice crește brusc și atinge valori suficient de mari pentru ca infrasunetele să fie detectate și în atmosferă de către microbarometre, însă intervalul de timp pentru alertarea populației este foarte scurt.
Senzorii infrasonici trebuie amplasați sub pământ, la mică adâncime, această amplasare oferind posibilitatea detectării infrasunetelor preseismice cu câteva ore înainte de producerea cutremurelor. Astfel pot fi detectate cutremurele de intensitate medie și mare, care sunt precedate de infrasunete suficient de puternice ca să ajungă la suprafață. Numai în acest mod populația poate fi alertată la timp, evitând pierderile umane.