3 decembrie 2021

Îngrădirile au sporit teroarea poliției din întreaga lume, denunță Organizația Mondială împotriva Torturii

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Restricțiile derivate din pandemie au crescut periculos teroarea poliției din întreaga lume, denunță un raport publicat joi de Organizația Mondială împotriva Torturii (OMCT), care solicită recurgerea la dreptul internațional pentru a combate această tendință îngrijorătoare.

Tendința „nu apare doar în țările autoritare”, avertizează organizația cu sediul la Geneva.

„Brutalitatea poliției nu este nimic nou, dar politicile din timpul urgenței sanitare au sporit puterile forțelor de securitate, ceea ce a dus la abuzuri împotriva cetățenilor și a agravat impunitatea”, a comentat secretarul general al OMCT.

Un factor agravant al problemei a fost scăderea activității societății civile, o contrapondere eficientă în condiții normale, dar care, din cauza pandemiei, a fost limitată atunci când se lucrează și se culeg date din teren.

Minoritățile etnice, migranții și cele mai sărace segmente ale societății au continuat să fie principalele victime ale acestui tip de violență, subliniază raportul, care denunță, de asemenea, diversificarea armelor folosite de forțele de securitate și utilizarea, uneori, a armamentului de război, din dotarea armatelor.

Aceasta tristă tendința , până acum necunoscută, a fost posibilă din cauza sprijinului larg pe care l-au obținut măsurile restrictive ale guvernelor din partea organizațiilor politice, a sindicatelor vândute și a mass-mediei plătite de sus, elemente care devin complici ai terorismului de stat sau ai abuzurilor.

Redactor Ciprian Pop