Publicat: 3 Noiembrie, 2017 - 20:21
Share

 Ambasadorul Hans Klemm și-a exprimat, din nou, îngrijorarea față de o anumită situație, nu prea plăcută, în care se află România. De data asta este vorba despre cea pe care o surprinde un Raport dat publicității de Banca Mondială și din care reiese că Republica Moldova a devansat România în ceea ce privește climatul de bussines. ,,Pe mine m-ar îngrijora –a declarat ambasadorul Statelor Unite în alocuțiunea rostită la ,,Topul Național al Firmelor Private’’, manifestare organizată de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii – faptul că Moldova are o poziție mai bună decât România’’.

 Din capul locului, ne reține atenția o nuanță:de data asta domnul ambasador a exprimat numai ,,îngrijorarea’’ și nu ,,profunda îngrijorare’’, așa cum a făcut, nu cu multă vreme în urmă atunci când s-a pronunțat, cam cu de la sine putere!, asupra modificarea legilor justiției. Legi care, în eventualitatea în care ar fi adoptate și puse în aplicare, domnia sa consideră că ,,ar putea inversa parcursul României’’.

  După care, în aceeași intervenție,  și pentru a nu lăsa impresia că se limitează la a-și exprima ,,îngrijorarea’’, înainte, dacă nu chiar în locul mediului privat și a autorităților din scumpa noastră patrie, ambasadorul Hans Klemm a luat la scărmăneală proiectele de reformă fiscală ale guvernului și nu s-a lăsat până nu le-a făcut praf și pulbere.

 Rămâne de văzut dacă executivul de la București va executa, fără șovăire și fără întârziere, prețioasele indicații trasate de ambasadorul Hans Klemm sau se va menține ferm pe poziție și îi își va susține până la capăt proiectele pe care le-a elaborat. Până atunci,însă, ar fi foarte interesant, cred, să cercetăm nițel mai atent de unde vine această diferență de ton din discursurile ambasadorului Hans Klemm. Adică diferența dintre ,,profunda îngrijorare’’ pe care domnia sa o resimte atunci când discută despre modificarea legilor justiției, respectiv numai  ,,îngrijorarea’’ domniei sale a propos de reforma fiscală.  Operațiune absolut necesară știut fiind faptul că slaba cotă de atractivitate, de încredere și de competitivitate a firmelor private românești se datorează, în mod cu totul și cu totul deosebit, campaniei sistematice de persecuție, vânătorii turbate și, până la urmă, discreditării premeditate la care acestea sunt supuse de către DNA. Asta în vreme ce anumiți ambasadori - ,,cu greutate’’ cum le-a zis, zilele trecute, Titus Corlățean- făceau potecuță la ministere, intervenind,mai mult sau mai puțin în temeiul mandatului, în favoarea unor firme preferate. Bineînțeles că nu vorbim, aici, despre firme românești! Ca să nu mai discutăm, acum, mai multe despre zarva care s-a iscat atunci când anumite firme sau anumiți oameni de afaceri, care s-au aciuat pe mioriticele noastre meleaguri, s-au aflat în atenția autorităților statului, în urma unor nereguli, deloc întâmplătoare și nu doar de calibru mic și mijlociu constate în ceea ce privește practicile lor, practici pe care numai ,,bune’’ nu le putem numi.    

 În aceasta constă cauza (încă) scăzutei atractivități a climatului de bussines din România, dureroasă realitate despre care vorbesc, pe un ton categoric și cu zdrobitoare dovezi, observatori avizați ai realității. Culmea- culmilor, exact aceleași entități ale mediului privat, timorate și hărțuite în mod sistematic și deliberat de procurorii DNA, sub comanda multilateral medaliatei Laura Kovesi- pentru a cărei numire a făcut intervenții la ministrul Justiției, Titus Corlățean, însuși ambasadorul Hans Klemm!-,  fiind cele pe care, acum, același ambasador Hans Klemm, le bate la palmă, ce-i drept, pe un ton mai ponderat, pe motiv că s-au lăsat depășite de surorile lor de peste Prut.  

 Iată, așadar,  câteva dintre motivele pentru care nu m-au podidit lacrimi de emoție citind această noile declarații ale ambasadorului Hans Klemm. Declarații pe care nu vreau și nu pot să le consider ca exprimând o ,,îngrijorare’’ (fără alte epitete), ci, numai și numai, o crasă ipocrizie. Mai mult, mai puțin, dacă nu chiar… deloc diplomatică!   

                                                        

Topic: 

Format: