Publicat: 6 Octombrie, 2019 - 11:20
Share
Semnalele date de ministrul Daea au fost receptate

Despre pericolul pe care îl reprezintă cormoranii pentru domeniul piscicol  şi impactul acestora asupra pisciculturii a atras atenția în repetate rânduri, ministrul Agriculturii Petre Daea.

Un grup de parlamentari social-democrați a inițiat un proiect legislativ, aratând că directivele europene privind conservarea păsărilor sălbatice au condus la ”o exagerată creştere a populaţiilor de cormorani în România, care au invadat zone din afara ariilor de creştere tradiţionale (Delta Dunării şi cursul Dunării), ajungând în regiuni unde nu erau întâlnite anterior”.

Totodată, conform expunerii de motive, deşi împotriva lor au fost folosite plase, tunuri cu gaze sau radiofrecvenţe, laser, sperietori de ciori, acestea  au devenit ineficiente, pentru că ”aceste păsări, deosebit de inteligente, se obişnuiesc cu ele, se adaptează şi nu se mai sperie”. Iniţiatorii proiectului invocă şi ”instalarea stresului Ia peşti”, cu influenţă negatuvă asupra greutăţii şi implicit a producţiei.

Parlamentarii PSD propun modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, prin excluderea cormoranului mare din fauna sălbatică în cazul căreia vânătoarea este interzisă, vânătoarea urmând să fie permisă anual în perioada 1 septembrie – 28 februarie.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: