29 mai 2022

Iniţiativa legislativă în sprijinul pensionarilor militari

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a iniţiat o propunere legislativă (B3/2022) care creează posibilitatea ca beneficiarii de pensii militare să poată alege modalitatea prin care pot primi taloanele de pensie: fie la domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, iar la solicitarea acestora, chiar în format electronic, pentru cei care nu doresc o copie fizică.

Iniţiativa legislativă modifică şi completează articolului 67 din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat prin care se statua că pensionarii militari pot primi taloanele de pensii doar la domiciliul acestora. O limitare nejustificată într-un moment în care mobilitatea este crescută şi mai ales într-o epocă informaţională.

„Propunerea a fost iniţiată ca urmare a mai multor sesizări pe care le-am primit la cabinetul parlamentar pe parcursul Stării de Urgenţă şi a Stării de Alertă, când distincţia între domiciliu şi reşedinţă a fost mai acut făcută, mai ales în perioada în care se cereau declaraţiile scrise. După cum ştim, talonul de pensie nu este o hârtie fără valoare. În baza sa pensionarii pot uzita de anumite drepturi sau sunt informaţi asupra modificărilor aduse valorii pensiilor. De multe ori, în cazul în care nu sunt găsiţi la domiciliu de către poştaşi, documentele de informare cu privire la sumele plătite se rătăcesc la oficiul poştal” a declarat senatorul Nicoleta Pauliuc.

Introducerea posibilităţii transmiterii taloanelor de pensie prin poşta electronică va duce la scăderea costurilor suportate de către stat pentru trimiterea fizică a acestor documente de informare, eliminându-se astfel o inechitate pentru pensionarii militari.