Publicat: 5 Februarie, 2018 - 18:25

Rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. Mircea Dumitru, este co-semnatarul unei declaraţii referitoare la elaborarea unui ghid de bune practici în managementul universitar, menit să clarifice cadrul instituţional şi raporturile dintre universitate, ca instituţie autonomă de învăţământ superior şi cercetare, şi orice alt actor din spaţiul public, inclusiv actorii politici.

Declaraţia emisă astăzi, 5 februarie 2018, îi are ca semnatari pe rectorul Mircea Dumitru şi pe rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, prof. Remus Pricopie, şi pleacă de la evenimentele recente cu implicaţii asupra sistemului naţional de educaţie. Evenimentele la care facem referire au stârnit reacţii la adresa rectorilor universităţilor româneşti şi a Consiliului Naţional al Rectorilor.

"Universitatea din Bucureşti şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative vor demara, în cel mai scurt timp, un amplu proces de documentare, analiză şi formulare de propuneri pentru elaborarea unui ghid de bune practici în managementul universitar, care să contribuie la clarificarea raportului dintre universitate, ca instituţie autonomă, şi orice alt actor din spaţiul public, inclusiv actorii politici", se arată în declaraţia comună a celor doi rectori.

Aceştia atrag atenţia asupra nevoii ca funcţiile de conducere din universităţi să nu fie politizate, în spiritul garantării autonomiei universitare şi pentru a evita înregimentarea politică a universităţilor: ,,În toate statele dezvoltate neimplicarea politică a conducerii universităţilor este o garanţie a faptului că opiniile specialiştilor din instituţiile de învăţământ superior, exprimate prin publicaţii de specialitate, studii, propuneri de politici publice, analize critice, dezbateri etc. sunt rezultatul expertizei acumulate în decenii de muncă şi nu sunt influenţate de factori externi spaţiului academic." (am preluat din textul scrisorii deschise)

"Universitatea trebuie să rămână garantul libertăţii de gândire, al libertăţii de exprimare şi de studiu. Vom propune, împreună cu profesorii şi studenţii de la SNSPA, câteva exemple de bune practici referitoare la relaţia dintre mediul universitar, dintre conducerea universităţilor şi actorii sociali. Ne dorim o dezbatere substanţială pe acest subiect şi un cod de conduită în management universitar, care să ajute în clarificarea şi consolidarea unei atitudini neutre a conducerii universităţilor faţă de factorul politic", a declarat Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti.
Mircea DUMITRU, rectorul Universităţii din Bucureşti, şi Remus PRICOPIE, rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) au făcut astăzi următoarea declaraţie comună:

"În contextul evenimentelor care au avut loc în ultimele două săptămâni şi care au determinat, în diferite forme, un val de reacţii la adresa rectorilor unor instituţii de învăţământ superior şi, implicit, la adresa Consiliului Naţional al Rectorilor, dorim să facem următoarele precizări:

Universitatea din Bucureşti şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) au pledat în permanenţă pentru consolidarea mecanismelor care să garanteze autonomia universitară. În completarea normelor legale, prevăzute în Constituţia României (Art. 32, alin.(6) ) şi în Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 [Art. 3, litera k], considerăm că fiecare instituţie de învăţământ superior are obligaţia să elaboreze propriile norme interne, care să asigure garantarea autonomiei universitare şi evitarea înregimentării politice a universităţilor.

În toate statele dezvoltate neimplicarea politică a conducerii universităţilor este o garanţie a faptului că opiniile specialiştilor din instituţiile de învăţământ superior, exprimate prin publicaţii de specialitate, studii, propuneri de politici publice, analize critice, dezbateri etc. sunt rezultatul expertizei acumulate în decenii de muncă şi nu sunt influenţate de factori externi spaţiului academic; Universitatea din Bucureşti şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) vor demara, în cel mai scurt timp, un amplu proces de documentare, analiză şi formulare de propuneri pentru elaborarea unui ghid de bune practici în managementul universitar, care să contribuie la clarificarea raportului dintre universitate, ca instituţie autonomă, şi orice alt actor din spaţiul public, inclusiv actorii politici.

Ne exprimăm convingerea că acest demers va fi susţinut de toate instituţiile de învăţământ superior din ţară, iar Consiliul Naţional al Rectorilor, organism apolitic, va sprijini această iniţiativă."

Prof. univ. dr. Mircea DUMITRU, Rectorul Universităţii din Bucureşti

Prof. univ. dr. Remus PRICOPIE, Rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).

 

Tag-uri Nume: