24 ianuarie 2022

Inițiative iraniene în discuțiile de la Viena

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Discuțiile de la Viena continuă în aceste zile cu întâlniri lungi și frecvente ale delegațiilor de negociere, iar majoritatea covârșitoare recunoaște că părțile merg înainte, susțin surse din cadrul delegatiei iraniene de la Viena pentru agenția de presa IRNA.

Negocierile privind ridicarea sancțiunilor au avut loc vineri în Capitala Austriei. Aceste negocieri se bazează pe acordul la care s-a ajuns la ultima reuniune a Comisiei mixte privind acordul nuclear iranian.

În ultimele zile au avut loc întâlniri bilaterale și multilaterale, iar reprezentanții țărilor implicate în negocieri au subliniat prioritatea ridicării sancțiunilor ilegale și represive ale SUA împotriva Iranului.

În ultimele zile, părțile europene au dat o evaluare pozitivă procesului de negocieri. Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat astăzi într-un interviu că s-au făcut progrese în discuțiile de la Viena, dar timpul se scurge. El a adăugat: „În ultimele zile, ne-am îndreptat într-o direcție pozitivă și încă cred că se poate ajunge la un acord, dar timpul se scurge”.

Tot cu această ocazie, trimisul special al SUA pentru Iran, Robert Mali, a spus „Avem doar câteva săptămâni pentru a ajunge la un acord la Viena”.

„Dar cine a părăsit acordul nuclear este SUA și ar trebui să facă primul pas prin ridicarea sancțiunilor. Nimic nou nu se va întâmpla în negocieri fără sancțiuni, cu sau fără termene limită”, susține partea iraniana.

După discuțiile de la hotelul Coburg, reprezentanții din Rusia și China au declarat reporterilor că dezbaterile „înaintează”. Negociatorul rus, Mihail Ulyanov, în cea mai recentă evaluare a discuțiilor, a spus că s-ar putea ajunge la un acord final privind reînnoirea acordului din 2015 până în februarie, adăugând că nu numai Rusia, ci și alte părți, recunosc că negocierile progresează.

În timpul acestor întâlniri și consultări de la Viena, ministrul adjunct de externe al Coreei de Sud, care a condus o delegație la Viena pentru a discuta despre bunurile înghețate ale Iranului, s-a întâlnit ieri și cu șefii delegațiilor de negociere la Marriott Hotel.

Ministrul de externe sud-coreean s-a întâlnit joi cu ministrul adjunct de externe iranian, Ali Bagheri. Întâlnirea a avut loc la solicitarea părții coreene la sediul Ambasadei Iranului la Viena, iar ministrul adjunct de externe al Coreei de Sud a subliniat că țara încearcă să plătească datoria față de Iran.

Ali Bagheri a este de părere că, indiferent de rezultatul negocierilor de la Viena, guvernul sud-coreean este obligat să elibereze activele blocate ale Iranului și că sancțiunile unilaterale ale SUA nu pot servi drept scuză pentru neplata datoriilor către Iran.

Joi, principalul negociator rus a scris pe Twitter că s-a întâlnit cu o delegație saudită la misiunea permanentă a Rusiei pe langa ONU, tot la Viena, și a spus că la întâlnire au fost discutate diverse probleme, inclusiv perspectivele discuțiilor privind securitatea în Golful Persic.

Deși întâlnirea diplomaților ruși și saudiți de la Viena a fost legată de Iran, o sursă a declarat pentru IRNA că, în timpul întâlnirii, părțile au discutat probleme de interes pentru ei, nu legate de Iran.

Negocierile pentru ridicarea sancțiunilor au avut loc la Viena în perioada 27-30 decembrie și, după o scurtă pauză de trei zile în timpul sărbătorilor de Anul Nou, au fost reluate pe 3 ianuarie și sunt încă în desfășurare.

foto: maphill

Ciprian Pop