Publicat: 16 Iulie, 2014 - 12:00
Share

Potrivit unui sondaj INSCOP, majoritatea românilor consideră că premierul Victor Ponta va câștiga alegerile prezidențiale. Un studiu al INSCOP mai arată că subiecţii preferă un tandem Victor Ponta, președinte - Mugur Isărescu, premier.

Astfel, 52,4% dintre români din cei 73,9% care indică un nume cu privire la câștigarea alegerilor prezidențiale cred că Victor Ponta va câștiga alegerile prezidențiale din noiembrie. Klaus Iohannis este văzut drept câștigător al alegerilor prezidențiale de 23,6% dintre respondenți, președintele PNL fiind urmat de fostul lider al liberalilor Crin Antonescu, cu 4,6%, Mihai-Răzvan Ungureanu — 4,4%, Călin Popescu-Tăriceanu — 2,4%, Cătălin Predoiu — 2,1%, Corneliu Vadim Tudor — 1,5%, Sorin Oprescu — 1,4%, Cristian Diaconescu — 1,2%, Teodor Meleșcanu — 1,2%, Mircea Diaconu — 1,2%, Dan Diaconescu — 0,9%, Mircea Geoană — 0,9%, Mugur Isărescu — 0,8% și alții — 1,5%.

Referitor la tandemurile președinte-premier, în topul preferinţelor se află cuplul Victor Ponta, președinte — Mugur Isărescu, premier (29,5%). Pe locul doi se situează tandemul Victor Ponta, președinte — George Maior, prim-ministru cu 22,2%. Urmează, în ordine, tandemurile Victor Ponta, președinte — Mircea Geoană, prim-ministru (22%), tandemul Klaus Iohannis, președinte — Cătălin Predoiu, prim-ministru (21,9%), Klaus Iohannis, președinte — Vasile Blaga, prim-ministru (18,2%), Victor Ponta, președinte — Liviu Dragnea, prim-ministru (17,6%).

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 1-6 iulie. Volumul eșantionului a fost de 1.055 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.

Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților. Chestionarele au fost aplicate în 38 de județe și Municipiul București, într-un total de 75 de localități (orașe mari, medii și mici, comune, sate). Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Recensământului populației din 2011.