27 iunie 2022

Insolvenţa persoanei fizice – un subiect important pentru profesioniştii domeniului – în sprijinul cetăţeanului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a participat la Conferinta „Valul IV va fi unul al insolvenţei” organizată de Institutul Român de Drept Comercial, fiind reprezentată la eveniment de Vera Mitran, Vicepreşedinte, şi Dana Munteanu, Director al Direcţiei de Insolvenţă a Persoanelor Fizice.

În cadrul reuniunii, a fost subliniat rolul activ al consilierii consumatorului român, al educării publicului larg cu privire la existenta acestei proceduri de ajutor pentru persoanele aflate într-o situaţie de risc financiar, de imposibilitate de plată, precum şi al gradului de pregătire a personalului tehnic, angajat ANPC, dedicat acestei activităţi.

Procedura de insolvenţă a persoanei fizice reprezintă începutul unei noi etape şi nu finalul proiectat al vieţii financiare a unui consumator, este un mod real de sprijin pentru toţi debitorii de bună credinţă.

În cadrul evenimentului a fost subliniat rolul hotarâtor al cetăţenilor în dezvoltarea durabilă a fiecărei ţări, fapt care se bazează pe existenţa unui cetăţean apt din punct de vedere mental, dar şi financiar. Acolo unde riscul financiar al cetăţeanului creşte, acelaşi lucru se întâmplă şi cu riscul economic al întregii ţări.

De altfel, ANPC pregăteşte un proiect, pentru a obţine un grant de la Uniunea Europeană, în domeniul insolvenţei persoanelor fizice. Acest demers se adaugă la toată campania derulată de instituţie pentru a veni în sprijinul consumatorului aflat într-un impas financiar, prin orice mijloc prevăzut de lege, cu scopul de a gestiona într-un mod cat ai eficient şi responsabil criza economică generate de cea medical, survenită în ultimii doi ani.

În aceeaşi idee, ANPC intenţionează crearea unui grup de lucru în care, alături de specialiştii instituţiei să fie cooptaţi şi reprezentanţi ai mediului bancar, ai domeniului insolvenţei, precum şi ai societăţii civile, scopul acestuia fiind găsirea de soluţii din ce în ce mai rafinate pentru ajustarea cadrului legislativ, în pas cu evoluţia concretă a economiei mondiale şi naţionale, dar şi pentru sprijinirea concretă, într-un interval optim de timp a cetăţenilor care se confruntă cu astfel de probleme financiare.