Publicat: 10 Februarie, 2016 - 14:03
Share

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 01-05 februarie 2016, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală 295.444 de euro, adică 1.329.500 de lei. Au fost depistate 112 persoane care lucrau la negru.
În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel naţional s-au aplicat amenzi în valoare de942.000 de lei din care 700.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncăau făcut 5 propuneri de cercetare penală, una în Ialomiţa și alta în Satu Mare. Au fost
sancţionaţi 303 angajatori.
În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 387.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 54 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. 27 dintre acestea au fost în
București. S-au dispus zece opriri de echipamente pentru evitarea accidentărilor. Au fost sancţionaţi 680 de angajatori, în domeniu.
”Transmitem angajatorilor că, prevederile legale din domeniul de competenţă se aplică nediferenţiat, fără discriminare. Insistăm asupra respectării normelor din domeniul securităţii și sănătăţii în muncă ce asigură protejarea lucrătorilor. Evaluarea riscurilor și asigurarea unui mediu de muncă sigur sunt repere importante care nu trebuie ignorate. Sancţiunile contravenţionale au atât un rol punitiv cât și educativ.”- Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.