Publicat: 6 Decembrie, 2016 - 09:09

Începând cu 1988, în fiecare an, de 1 decembrie, se marchează Ziua Mondială SIDA. Este dedicată creșterii conștientizării pandemiei SIDA, cauzată de răspândirea infecției cu HIV. În jurul zilei de 1 decembrie instituțiile și reprezentanții medicali, organizațiile neguvernamentale și oameni din întreaga lume, participă la activități de solidaritate, educaționale și de prevenire HIV/SIDA.
Campania UNOPA din acest an se desfășoară sub sloganul „InspiRed - Inspiră-i pe cei din jurul tău la deschidere, înțelegere, solidaritate! - O campanie despre oameni cu și fără HIV!” 
Campania a demarat la începutul lunii noiembrie cu lansarea Concursului Național de postere pentru elevii de gimnaziu și liceu „Fii inspirat!”, concurs realizat cu acordul și sprijinul Ministerului Educației. Prin acest concurs elevii au posibilitatea să redea prin artă o experiență sau înțelegere proprie legată problematica HIV/SIDA şi persoanele seropozitive. Până în acest moment peste 150 de postere au sosit la sediul UNOPA, iar ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în data de 16 decembrie, în București.
O alta componentă a campaniei sunt evenimentele locale pe care asociațiile de persoane seropozitive le derulează în 18 județe ale țării, cuprinzând activități de informare pentru elevi, în școli, activități de informare stradală, evenimente comemorative și de dezbatere. 
In data de 5 decembrie 2016 Federația UNOPA, în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof.Dr. Matei Balș”, Centrul Român HIV/SIDA și Academia Europeană de HIV/SIDA, organizează dezbaterea cu tema „Programul de tratament HIV în România – prezent și perspective”. La eveniment sunt invitați să participe medici infecționiști, reprezentanți ai autorităților responsabile cu prevenirea și tratamentul infecției HIV, reprezentanți ai autorităților responsabile cu protecția socială a persoanelor seropozitive, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale active în domeniu, jurnaliști, etc. În cadrul dezbaterii se vor prezenta public datele oficiale la zi cu privire la infecția HIV/SIDA în România, precum și elemente ale raportului „Tratamentul ARV în România – încotro?” raport în curs de realizare.
Campania conține si o componentă online: „Mesaje pentru TINE”- mesaje de susținere de la oameni deschiși, care știu să înțeleagă, să sprijine, să se implice și să pună pasiune în ceea ce fac. In acest sens UNOPA pune la dispoziţie, în cadrul evenimentelor legate de Ziua Mondiala SIDA, o cabină photobooth pentru persoane care doresc să se fotografieze cu mesaje de susţinere pentru persoanele seropozitive. Fotografiile sunt încarcate automat pe pagina de facebook UNOPA.
Realitatea infecţiei cu HIV în România este una pe care oricât am încerca să o ascundem, să o ignorăm, continuă să existe și cu fiecare an care trece devine mai pregnantă. Poziția noastră ca indivizi, dar și ca societate determină sensul și modul în care această realitate se manifestă. Dacă suntem informați cu privire la infecția cu HIV și modalitățile de transmitere, ne formăm o atitudine responsabilă și deschisă față de persoanele infectate cu HIV, în care teama nu îşi mai găsește locul. E o problematică cu multe fațete în care fiecare avem rolul și responsabilitatea noastră, depinde doar de noi să acționăm în consecință. De 1 Decembrie- Ziua Mondiala HIV/SIDA le reamintim oamenilor cât sunt de importanți pentru cei din jurul lor și îi invităm la deschidere, înţelegere, solidaritate, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA. 
Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România, la 30 septembrie 2016  sunt în evidență activă 14.224 persoane infectate HIV/SIDA din care 10.551 se află în tratament. În anul 2016 au fost diagnosticate 474 cazuri noi de infecție HIV în România.