19 august 2022

Instituţia Prefectului Judeţului Mureş susţine proiectul de screening al cancerului de col uterin

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Desfăşurată sub egida „Săptămâna europeană de luptă împotriva cancerului”, 25-31 mai 2022, întâlnirea de miercuri, 25 mai 2022, din oraşul Ungheni, a reunit la aceeaşi masă reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţul Mureş, respectiv Prefectul Judeţului Mureş, Mara TOGĂNEL, Directorul Executiv al DSP Mureş, Dr. Iuliu MOLDOVAN, şi echipa proiectului de screening al cancerului de col uterin – managerul proiectului, Dr. Cosmina UZUN, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Ec. Mariana CERNAT, reprezentanţi ai Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, Prof. Dr. Septimiu VOIDĂZAN şi Prof Dr. Silviu MORARIU.

Prefectul judeţului Mureş, Mara TOGĂNEL, susţine caravana de screening încă de la debutul programului, transmiţând, de nenumărate ori, femeilor din grupul ţintă mesajul de a fi responsabile şi de a participa la acţiunile acestui program, invitându-le la testare gratuită.

„Săptămâna europeană de luptă împotriva cancerului” se desfăşoară sub sloganul „Ai grijă de sănătatea ta! Un stil de viaţă sănătos şi controlul comportamentelor cu risc îţi măresc şansele de a nu deveni pacient oncologic!”, având ca temă: Şi tu poţi preveni cancerul!

„Implicarea promotorilor sănătăţii, dar şi a autorităţilor locale în stimularea schimbării comportamentale a populaţiei, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, prin testare, prin vizite regulate la medicul specialist, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenţie în apariţia cancerului, fiind la îndemâna tuturor. Numai dacă acţionăm împreună, medici, paciente, autorităţi locale, putem învinge cancerul de col uterin. Diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin creşte şansa de vindecare şi prin aceasta creşte rata de supravieţuire. De aici vine importanţa extraordinară a programelor de screening!”, a declarat Dr. Cosmina UZUN, manager proiect.

De altfel, caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin s-a deplasat miercuri, 25.05.2022, în oraşul Ungheni, judeţul Mureş, începând cu ora 15.00, la Căminul Cultural.

Toate femeile din grupul ţintă 24-29 de ani au fost invitate să participe la testare gratuită Babeş-Papanicolau, în cadrul programului dedicat promovării prevenţiei şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

De asemenea, femeile din grupul ţintă 30-64 de ani au fost invitate să participe la acţiunile de informare-educare-conştientizare, al căror scop este de a atrage atenţia asupra importanţei testării, a depistării precoce a cancerului de col uterin şi a controalelor medicale regulate pentru a-şi însuşi un stil de viaţă sănătos.

Demersul nostru îşi propune să atragă toţi factorii sistemului de sănătate si autorităţile locale şi regionale în crearea unui cadru funcţional pentru sprijinirea accesului la informaţii şi servicii de prevenire a cancerului de col uterin pentru toate femeile din regiunea Centru.

Obiectivul proiectului este creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament pentru principalele patologii, în contextual extrem de îngrijorător al incidenţei crescute a cancerului de col uterin din România.

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin este o acţiune care se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Proiectul „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate şi servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening) diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparţin grupurilor vulnerabile.

Manager Proiect
Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN

Mariana MOLDOVAN-NEGOIŢĂ
Expert IEC

Sursa foto Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş