Publicat: 22 Noiembrie, 2016 - 20:03

Conducerea Institutului de Psihiatrie 'Socola' Iași este preocupată de reabilitarea clădirilor care prezintă risc seismic și de valorizarea acestora. În acest sens, după expertize tehnice în care s-a constatat nesiguranța pe care o prezintă unele clădiri, reprezentanții unității au evacuat câteva spații, în timp ce pentru altele s-au făcut deja demersuri la Ministerul Sănătății pentru finanțare.

'Pentru binele pacienților noștri și al celor care lucrează în slujba acestora, s-au efectuat expertize tehnice, iar acolo unde s-a constatat că nu există siguranță s-au luat măsurile legale' — dr. Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie 'Socola' Iași.

Clădirea unde a funcționat pentru scurt timp vestiarul pacienților a fost evacuată încă din luna ianuarie a acestui an, însă cum din punct de vedere legal nu se poate moderniza cu bani din bugetul propriu, urmează să fie depusă documentația la Ministerul Sănătății pentru a o putea moderniza și valoriza. 'Clădirii i s-a făcut o expertiză tehnică din care a rezultat că nu prezintă siguranță și de aceea a fost evacuată, găsindu-se alte spații. Potrivit legii, din bugetul propriu putem face doar reparații curente, reparațiile capitale și lucrările la structura de rezistență neputând fi realizate decât cu bani de la Ministerul Sănătății. Din acest motiv, anul următor vom întocmi documentația și o vom trimite Ministerului Sănătății pentru a obține finanțarea necesară' — dr. Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie 'Socola' Iași.

Printre clădirile cu risc seismic de la Institutul 'Socola' se numără și Pavilionul III—Femei, precum și 'Casa Creangă', pentru ambele fiind depusă, din luna august 2016, documentația la Ministerul Sănătății pentru finanțare.