5 octombrie 2022

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului condamnă invazia din Ucraina

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului condamnă invazia din Ucraina, cheamă la sprijinirea refugiaţilor şi la solidaritate cu cei care manifestează în Rusia împotriva războiului

România are cea mai lungă graniţă cu Ucraina dintre ţările din Europa Centrală şi de Est. Românii au trăit propriile drame istorice şi nu putem fi indiferenţi la drama pe care o trăieşte acum poporul ucrainean. Este momentul să fim solidari cu refugiaţii care ajung în ţara noastră şi să-i sprijinim pe cei care continuă să lupte în Ucraina. Salutăm decizia universităţilor româneşti de a găzdui studenţi şi profesori din Ucraina şi lansăm un apel la intensificarea cooperării cu mediul academic din ţara vecină. În acelaşi timp, suntem solidari cu cei care în Rusia, înfruntând represiunea, manifestează împotriva războiului.

Începând de joi, 24 februarie 2022, ne aflăm în situaţia unui război de agresiune ce repetă la indigo invadarea Poloniei de către Germania nazistă şi Rusia comunistă, acum 83 de ani. Pentru români, întâlnirea preşedintelui Vladimir Putin cu membrii Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse a semănat izbitor cu convocarea de către preşedintele Nicolae Ceauşescu a Biroului Politic al Partidului Comunist în 21-22 decembrie 1989, în cadrul căruia a ordonat să se tragă în manifestanţii paşnici din România, acum 33 de ani.

România, alături de celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est, care au trăit experienţa comunismului şi a dominaţiei sovietice, a privit cu îngrijorare în ultimii 15 ani cum Rusia redevine o putere revizionistă, care urmăreşte realizarea agendei secolului 19 utilizând tactici şi metode ale secolului 21.

Faţă de statele democratice din fostul bloc comunist, născute în urma revoluţiilor paşnice din 1989-1990 şi a dizolvării URSS, Federaţia Rusă a acţionat din ce în ce mai mult ca o forţă revizionistă contestându-ne revendicarea de a avea propriile noastre experienţe istorice. A reclamat o poziţie privilegiată în stabilirea opţiunilor noastre de securitate. A folosit mijloace diverse, de la blocade energetice şi investiţii motivate politic până la mituire şi manipulare a mass-media pentru a-şi realiza interesele şi a schimba orientarea transatlantică a Centrului şi Estului Europei.

Acţiunile militare ale Rusiei în Ucraina nu sunt justificate de niciun argument istoric, politic, economic, militar sau umanitar. Destrămarea URSS nu s-a produs în urma unui atac din exterior, ci prin uriaşele manifestaţii ale poporului rus şi voinţa exprimată democratic de naţiunile din Ţările Baltice, Europa Centrală şi de Est, Caucaz şi Asia Centrală.

Este dreptul fiecărui popor să-şi hotărască soarta şi orice intervenţie militară străină trebuie condamnată cu fermitate.

Preşedintele Consiliului Ştiinţific,
Prof. emerit Emil Constantinescu