25 octombrie 2021

Institutul Francez celebrează 30 de ani de existenţă la Cluj-Napoca

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În 2021, Institutul Francez celebrează 30 de ani de existenţă la Cluj-Napoca, ceea ce înseamnă 30 de ani de cooperare franco-română. Tot în 2021, oraşele Cluj-Napoca şi Nantes sărbătoresc 30 de ani de înfrăţire. Pentru a marca într-o manieră simbolică şi contemporană aceste aniversări, Institutul Francez din Cluj-Napoca a iniţiat un proiect artistic inedit care reuneşte artişti stradali din Cluj-Napoca şi din Nantes. Inspiraţi de tematica „Apropiaţi”, aceştia colaborează pentru a realiza un mural comun pe două ziduri, unul în fiecare oraş.

Astfel, artiştii clujeni Kero şi Ocu au fost invitaţi la Nantes la finalul lunii iulie pentru realizarea unei fresce XXL inspirate de opera sculptorului român Constantin Brâncuşi pe faţada nord-estică a turnului Doubs, un bloc de 15 etaje şi una dintre cele mai înalte construcţii din cartierul Bellevue. La finalul lunii octombrie, artiştii din Nantes, de la Studioul Katra, vor veni la Cluj-Napoca să realizeze o pictură murală de mari dimensiuni pe strada Constanţa.

Conceptul lucrării realizate de către Kero şi Ocu la Nantes între 19 iulie şi 9 august are ca punct de plecare interpretarea unui simbol arhaic românesc folosit de către Brâncuşi în realizarea sculpturii „Coloana Infinitului”. Întreaga artă a sculptorului român formează un pod cultural franco-român şi reprezintă punctul de plecare şi inspiraţie în realizarea lucrării ce sărbătoreşte 30 de ani de înfrăţire a oraşelor Nantes şi Cluj-Napoca.

Muralul are o prezenţă monumentală care te face să priveşti în sus, atât la propriu, cât şi la figurat. Această mişcare sugerează ascensiunea spiritului către evoluţie sau poate fi un simplu gest de trezire, de prezenţă. Din perspectivă metaforică, muralul poate fi privit ca şi o scară care face legătura între planul terestru şi cel divin. În aspiraţia omului către ceva superior se regăsesc şi cele şapte trepte, reprezentate în desen de câte un personaj, care pot fi privite ca şi cei şapte centri energetici ai omului, fiecare cu o parte luminoasă şi una întunecată. Fiecare dintre cele 14 personaje este diferit, sugerând diversitatea dar şi solidaritatea pe care locuitorii cartierului Bellevue le-au dorit prezente în lucrare.

Personajele sunt o selecţie de arhetipuri atribuite unor părţi de lumină, care ajută fiinţele să evolueze
Fertilitate, bucuria de a da viaţă Dragoste necondiţionată
Iubire şi compasiune Autenticitate, originalitate
Recunoştinţă şi mulţumire Ritm, tradiţie, obiceiuri
Bunătate Echilibru, armonie
Comunicare, intuiţie, cunoaşterea divină Mişcare, dinamism
Clarviziune, înţelepciune Dăruire din suflet
Altruism Prosperitate, ospitalitate

„Prin această lucrare îmi doresc să reamintesc umanităţii valorile care ne ajută să trăim în armonie, indiferent cât de diferiţi am fi unul faţă de celălalt. Înfrăţirea dintre oameni, popoare şi culturi se regăseşte în natura vie a lucrurilor din calea evoluţiei.

Acceptarea, împăcarea de sine şi mai apoi cu ceilalţi.” Kero
Scopul proiectului „Proches. Brisons les murs / Apropiaţi. Spargem zidurile” este de a reafirma importanţa cooperării şi a solidarităţii artistice, precum şi puterea artei de a sparge barierele şi de a consolida prietenia franco-română. De asemenea, este o oportunitate pentru a vorbi despre Europa în contextul următoarei preşedinţii franceze a Consiliului Uniunii Europene.

Acest proiect artistic a fost precedat de o dezbatere organizată de către Institutul Francez din Cluj-Napoca, cu ocazia Nopţii ideilor, despre regenerarea urbană prin street art. Această discuţie a implicat toţi partenerii proiectului : artiştii (Kero şi Studioul Katra), primăria Nantes, primăria Cluj-Napoca.

Proiect realizat de Institutul Francez din România la Cluj-Napoca, Asociaţia Launloc, Studio Katra, Primăria Cluj-Napoca, Primăria Nantes.

BIOGRAFIILE ARTIŞTILOR CLUJENI

KERO este unul dintre iniţiatorii street art-ului şi a graffiti-ului din România, care încearcă să găsească, în mod obsesiv, esenţa în formă. Stabilit de mulţi ani la Cluj, se consideră, mai degrabă, un nomad, având un parcurs artistic neconvenţional. Anii săi de rătăcire, când şi-a dezvoltat pasiunea pentru simbolurile numerice şi grafice ale ezoterismului, încă sunt elemente definitorii pentru stilul său, aducând o explozie plină de culoare în oraş prin lucrările sale murale monumentale.

OCU – În anii săi de practică, Ocu a explorat conceptul de înţelegere şi iubire de sine prin diferite materiale şi metode, de la pictură până la instalaţii mixed media. Pasionată de pictură încă din copilărie, cariera sa sub pseudonimul de Ocu a început în 2014. De atunci, ea dezvoltă un limbaj plin de culoare, bazat pe forme organice şi modele interconectate. Fiind interesată de partea spirituală, lucrările sale artistice se situează la intersecţia dintre suflet şi spirit.

Consultaţi aici portofoliu lui Kero & Ocu

BIOGRAFIA ARTIŞTILOR NANTEZI

Studioul Katra este o agenţie pluridisciplinară fondată în 2011, compusă din oameni creativi specializaţi în domeniile grafismului, produsului, picturii murale, designului de produs şi a amenajării spaţiului urban. Studioul oferă caracter cartierului prin fresce artistice, ateliere şi instalaţii urbane.

Antoine GRIPAY: Coordonator şi fondator Katra

După realizarea studiilor de management la Nantes apoi a studiilor de Design Strategic şi Inovaţie la Londra, acesta a lansat Studioul Katra în 2011 la Nantes. Director de creaţie şi design manager, pune în legătură creaţia artistică, realizarea tehnică şi provocărilor strategice asociate proiectelor. Pasionat de arta urbană, Antoine Gripay creează poveşti de oraş şi cartier prin realizarea de fresce care încununează măreţia naturii.