Publicat: 16 Ianuarie, 2018 - 17:28
Share

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a organizat marţi, 16 ianuarie 2018, prima întâlnire de lucru din acest an privind oportunităţile de finanţare pentru anul 2018, disponibile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020). 

La acest eveniment, care a avut loc la sediul Consiliului Judeţean Constanta, a participat directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU, alături de personal de conducere de la nivel central, regional şi judeţean. 

La întâlnire au fost prezenţi beneficiari ai Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020), solicitanţi de fonduri europene, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi ai societăţilor de consultanţă, reprezentanţi ai Grupurilor de Acţiune Locală (GAL-urilor) din judeţ, precum şi reprezentanţi ai presei locale.

'Este prima întâlnire pe care o avem în acest an cu beneficiarii şi solicitanţii de finanţări prin PNDR şi mă bucur că s-a realizat în judeţul Constanţa care a avut rezultate foarte bune în cursul anului 2017. Astfel de acţiuni vor continua pentru că am speranţa şi încrederea că vom schimba percepţia oamenilor despre accesarea fondurilor europene. Am făcut paşi foarte importanţi în acest sens şi sunt decis să continui implicarea mea ca angajaţii AFIR să se concentreze tot mai mult pe îmbunătăţirea relaţiei pe care o au cu beneficiarii.' a declarat directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.

Subiectele abordate în timpul întâlnirii au vizat pregătirea sesiunilor de depunere a cererilor de finanţare pentru anul 2018, problemele întâmpinate în anii anteriori de către beneficiarii publici şi privaţi în derularea proiectelor finanţate prin intermediul submăsurilor din cadrul PNDR 2020, dar şi posibile soluţii pe care AFIR să le implementeze la nivelul procedurilor interne de lucru. Un subiect important ridicat de participanţi a fost legat de modificarea legii achiziţiilor publice, Agenţia fiind angrenată într-un susţinut efort instituţional pentru a sprijini optimizarea acestui important act normativ.

'Am început deja, sub coordonarea domnului ministru Petre Daea şi a secretarului de stat Alexandru Potor, dezbaterile asupra viitorului Politicii Agricole Comune. Deşi pare un orizont de timp destul de îndelungat, anul 2020 trebuie să ne găsească pregătiţi pentru o nouă programare financiară. Am speranţa că România va primi fonduri europene mai consistente, care să asigure o modernizare completă a agriculturii româneşti.' a menţionat directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.

De la demararea Programului în 2015 şi până în prezent, AFIR a primit solicitări de finanţare în valoare totală de 6,95 miliarde de euro şi a încheiat contracte de finanţare însumând 3,13 miliarde de euro. Valoarea totală nerambursabilă a plăţilor efectuate beneficiarilor Programului este de 2,73 miliarde de euro, sumă aferentă proiectelor de investiţii şi plăţilor compensatorii. Plăţile efectuate reprezintă un grad de absorbţie de peste 36% din alocarea disponibilă.<

 

Tag-uri Nume: