15 august 2022

Întâlnire de lucru cu oamenii de afaceri germani din Sibiu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Zilele trecute, împreună cu ministrul Economiei, Florin Spătaru, am avut o întâlnire cu oamenii de afaceri germani, care investesc în industria din România. La întâlnire a participat şi preşedintele Clubului Economic German, Wolfgang Kober, împreună cu foştii preşedinţi Stefan Braune şi Werner Keul, actualmente membri ai Clubului, dar şi cu conducerile la vârf ale unor mari companii prezente la Sibiu, în Zona Industrială Vest.

Întâlnirea a fost urmată de o vizită la trei obiective importante de pe platforma industrială Vest, două dintre acestea fiind cele mai mari, atât din punct de vedere al cifrei de afaceri, cât şi al numărului de angajaţi. Este îmbucurător faptul că ambele societăţi au un plan de extindere, care a fost deja început prin construcţia de noi spaţii de producţie.

După vizită, am avut discuţii, la o masă rotundă. Ministrul Florin Spătaru a anunţat că s-a aprobat schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, în valoare de 300 de milioane de euro. „Prin acest proiect, ne dorim ca aceste companii să-şi dezvolte noi linii de producţie, să se retehnologizeze, să achiziţioneze echipamente care să se încadreze în trendul de reducere a emisiilor de carbon. Este prima schemă de ajutor de stat gestionată de Ministerul Economiei, dedicată acestui sector industrial. Ne dorim ca, prin acest sprijin, să transmitem un semnal către companiile care vor să-şi dezvolte şi capabilităţi noi în România sau care vor să-şi extindă investiţia deja existentă în ţara noastră”, a explicat ministrul Economiei.

Oamenii de afaceri germani au ridicat, printre altele, problema birocraţiei excesive şi cea a transportului angajaţilor. Sunt instituţii publice, în Sibiu, care emit foarte greu actele de reglementare necesare unor investiţii noi, iar acest lucru reprezintă o piedică serioasă pusă potenţialilor investitori. În privinţa transportului angajaţilor, companiile se confruntă cu preţuri exorbitante pe care trebuie să le plătească firmelor care asigură transportul cu microbuzele. Pentru a veni în sprijinul angajatorilor, Consiliul Judeţean şi celelalte primării din judeţ trebuie să stea la aceeaşi masă şi să identifice o soluţie eficientă pentru transportul oamenilor. Este extrem de importantă asigurarea unor condiţii optime pentru ca investitorii de pe platforma industrială Vest să rămână la Sibiu, iar potenţialii investitori să fie încurajaţi să vină aici. Pentru acest lucru, esenţială este asigurarea forţei de muncă şi a mobilităţii acesteia la costuri decente pentru angajatori.

Zona industrială este inima judeţului. Aceasta ţine în viaţă economia locală, asigură locuri de muncă şi creşte nivelul de trai al comunităţii. Dacă există investiţii care atrag bani în judeţ, se poate asigura dezvoltarea sustenabilă pe toate palierele economiei.
Partidul Social Democrat, întotdeauna, în toate perioadele în care a fost la guvernare, a avut măsuri clare prin care economia României a fost sprijinită.

Deputat Bogdan Trif, Preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD Sibiu

Sursa foto Facebook Bogdan Trif