Publicat: 20 Septembrie, 2016 - 21:00
Share

Membrii Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR) au avut luni, 19 septembrie a.c., o întâlnire de lucru cu președintele Comisiei pentru afaceri europene (CAE) din Camera Deputaților, doamna Ana Birchall, și reprezentanții acesteia pentru a analiza și evalua stadiul îndeplinirii de către CAE a mandatului de a evalua și analiza situația absorbției fondurilor europene, primit din partea Biroului Permanent, în baza protocolului semnat între CNMR și Camera Deputaților.

Comisia pentru afaceri europene a informat membrii CNMR ca procesul de evaluare a cauzelor structurale care au generat slabă absorbție a fondurilor europene în perioada 2007-2013, precum și de identificare a soluțiilor pentru îmbunătățirea procesului de absorbție este în acest moment în desfășurare, întâmpinând însă obstacole în comunicarea cu Ministerul Fondurilor Europene.

Membrii CNMR au comunicat CAE problemele cu care se confruntă în acest moment România în ceea ce privește autorizarea Autorităților de management, precum și întregul proces de absorbție a fondurilor europene, solicitând Comisiei să înainteze un raport către Biroul Permanent al Camerei Deputaților cu privire la aceste aspecte, precum și la necesitatea creării cadrului necesar pentru desfășurarea în bune condiții de evaluare și analiză a absorbției fondurilor europene din 2007 până în prezent, în baza mandatului primit de CAE din partea Biroului Permanent.

De asemenea, reprezentanții CNMR au considerat utilă o întâlnire cu miniștrii cu responsabilități în absorbția fondurilor structurale, precum și cu domnul Prim-ministru Dacian Cioloș.

În sectorul educație, domnul Simion Hăncescu, președinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și vicepreședinte CNMR, a semnalat Comisiei pentru afaceri europene inaplicabilitatea Ghidului 'Școala pentru toți'.

Domnul Ion Popescu, președinte al Confederației Sindicale Naționale Meridian și vicepreședinte CNMR, a solicitat reprezentanților Comisiei lămuriri în privința sumei de peste 30 milioane de euro reprezentând pre-finanțarea necheltuită până în prezent, pe programul 'Schema de Garanții pentru Tineri NEETS', pe care România va trebui să o returneze Comisiei Europene.

Cât privește numărul mare al dosarelor aflate în curs privind corecțiile aplicate beneficiarilor proiectelor cu finanțare din bani europeni, membrii CNMR vor transmite Comisiei pentru afaceri europene o informare privind acest subiect, înaintând în același timp și o solicitare către conducerea Tribunalului București pentru a avea o statistică corectă a hotărârilor date în instanță pe marginea dosarelor având ca subiect corecțiile aplicate beneficiarilor. În acest sens, CNMR va solicita din nou o întâlnire cu Autoritatea de Audit din cadrul Curții de Conturi a României.

De asemenea, membrii CNMR au înaintat o adresă Comisiei cu propuneri privind implementarea Fondurilor Europene, Structurale și de Investiții (ESI) care să fie transmise ministerului de resort, precum și câteva întrebări care să fie transmise Ministerului Fondurilor Europene privind stadiul acreditării autorităților statului membru cu rol în implementarea Fondurilor ESI, precum și eficacitatea implicării mai multor categorii de experți externalizați în procesul de implementare/ verificare și în perioada de programare 2014-2020, așa cum s-a întâmplat în cadrul financiar 2007-2013.

Menționăm că în continuare vom fi un partener solid al CAE și vom susține eforturile și măsurile propuse pentru rezolvarea problemelor întâmpinate în implementarea proiectelor și eficientizarea accesării și cheltuirii fondurilor europene.

Comunicat de presă - Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR)