3 iulie 2022

„Întâlnire la muzeu” cu Marina Constantinescu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită marţi, 23 noiembrie 2021, ora 18.00, la o nouă „Întâlnire la muzeu”. De această dată, invitata lui Călin Stegerean va fi cunoscuta realizatoare de televiziune şi critic de teatru Marina Constantinescu. În cadrul întâlnirii care va avea loc doar online, pe pagina de Facebook a MNAR, va fi purtat un dialog despre problemele actuale ale culturii din România, despre inserţia tot mai vizibilă a artelor plastice în spectacolele de teatru şi despre vizibilitatea artiştilor români în spaţiul internaţional.

Evenimentul face parte din seria activităţilor pentru public desfăşurate în zilele când spaţiile expoziţionale sunt închise. „Întâlnire la muzeu” este un proiect care îşi propune să privilegieze contactul cu personalităţi din varii domenii ale culturii pe subiecte aflate la interferenţa diverselor genuri artistice.

Marina Constantinescu este absolventă a Facultăţii de Filologie-Litere a Universităţii Bucureşti, totodată este un apreciat critic de teatru şi cronicar dramatic al revistei România literară. Este colaboratoare a Radio Europa Liberă şi începând cu 2001 este realizatoarea emisiunii „Nocturne”, o producţie TVR 1. Director al Festivalului Naţional de Teatru pentru ediţiile 2005-2007; 2014-2019, Marina Constantinescu s-a remarcat prin activitatea de eseist şi scriitor semnând două volume de autor: „Danaidele – istoria unui spectacol” şi ” A fost o data in România”. Are în portofoliu o serie importantă de premii şi distincţii profesionale: Premiul Uniter (1997) – pentru cel mai bun critic de teatru, Marele Premiu A.P.T.R. (2010) – pentru seria „Nocturne” – TVR 1, Premiul Preşedintelui UNITER (2017), Premiul de Excelenţă UNITER (2020), Premiul Academiei Române „Aristitza Romanescu” (2018); a fost decorată de Preşedintele României cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler (2018).

Este membru fondator al Fundaţiei Teatrul Act şi al Teatrului Act, primul teatru independent din România şi a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. A predat Istoria cenzurii şi Istoria teatrului şi a spectacolului de după cel de-al doilea război mondial şi până astăzi, în Europa Centrala şi de Est, în calitate de profesor invitat la Academia de Teatru de la Limoges.