27 septembrie 2022

Întâlnire online a primarilor oraşelor Constanţa şi Cahul

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ieri a avut loc o întâlnire online între primarul municipiului Constanţa, domnul Vergil Chiţac şi primarul municipiului Cahul, Republica Moldova, domnul Nicolae Dandiş. La întâlnire au mai participat Stella Bădin, viceprimar al municipiului Cahul şi Dorin Popescu, consilier pentru relaţii externe, Primăria Constanţa.

Cu această ocazie a fost exprimată disponibilitatea părţilor de a statua relaţii de colaborare şi au fost trecute în revistă perspectivele colaborării dintre cele două oraşe.

Municipiul Constanţa nu are statuate, în momentul de faţă, relaţii de înfrăţire sau acorduri de cooperare cu municipalităţi din Republica Moldova, iar municipalitatea locală a iniţiat mai multe demersuri de stabilire a unor relaţii de colaborare şi parteneriat cu parteneri din Republica Moldova, pentru a include Constanţa pe harta relaţionării cu oraşe partenere din această ţară.

În prezent sunt în desfăşurare mai multe iniţiative similare de colaborare, a căror finalizare va consolida poziţia oraşului Constanţa în reţeaua de parteneriate cu municipalităţi de peste Prut, ca o confirmare particulară a caracterului special al relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Moldova, conferit de comunitatea de limbă, istorie, cultură, tradiţii.

Primarul municipiului Cahul, domnul Nicolae Dandiş, a transmis intenţia acestuia de consolidare a raporturilor cu oraşul nostru în vederea preluării modelului de dezvoltare urbană şi a proiectelor de succes implementate la Constanţa.

Domnul Nicolae Dandiş a precizat totodată că, în prezent, în evaluarea acestuia, potenţialul relaţiei la nivel central şi local este departe de a fi valorificat şi că îşi doreşte ca municipiile Cahul şi Constanţa să devină promotori ai unor proiecte comune cu finanţare naţională sau europeană care să aducă beneficii concrete populaţiei celor două oraşe.

Cei doi primari au subliniat că sunt perspective solide pentru statuarea unor relaţii de durată între cele două oraşe, prioritar în domeniile: cooperarea municipală, educaţie, cultură, sport, sănătate, turism, protecţia mediului, economie, societatea civilă – people to people, cu accent pe realizarea unui schimb permanent de experienţă între municipalităţile, instituţiile şi populaţia celor două oraşe.

Primarul Vergil Chiţac l-a invitat în vizită la Constanţa pe omologul său din Cahul, domnul Nicolae Dandiş, pentru continuarea discuţiilor, subliniind că „porţile oraşului nostru sunt mereu deschise pentru fraţi”.