6 iulie 2022

Întâlnire organizată la Ministerul Mediului pe tema problemelor cu care se confruntă sectorul pescăresc din Delta Dunării

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Joi, 20 ianuarie 2022, o delegaţie a Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării a participat la o întâlnire organizată la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pe tema problemelor cu care se confruntă sectorul pescăresc din Delta Dunării în momentul actual.

Sesiunea de lucru se înscrie în seria de întâlniri care au fost organizate în ultima perioadă pentru dezbaterea draftului de ordin de prohibiţie pentru anul 2022, document referitor la care reprezentanţii organizaţiilor pescăreşti şi-au manifestat o serie de nemulţumiri şi au înaintat un set de propuneri către ANPA şi ARBDD.

La întâlnire au participat: Robert-Eugen SZEP – secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Silviu FEODOR – deputat, membru al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Roxana IONESCU – director adjunct al Direcţiei Biodiversitate în cadrul Ministerului Mediului, Dan VERBINA – preşedinte al Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării, Mihai LEONOV – reprezentant al Comunităţii Ruşilor Lipoveni din România, Cătălin BALABAN şi Vasile ANTON – reprezentanţi ai Asociaţiei de Pescari Goloviţa din Jurilovca.

„Sper că această întâlnire a evidenţiat cât este de necesar dialogul real între locuitorii Deltei şi instituţiile care ar trebui să ne reprezinte. În definitiv, ceea ce ne dorim noi este ca deciziile care se transmit către Bucureşti şi care ne afectează viaţa şi activitatea să nu mai fie luate în birouri închise, fără o înţelegere elementară a problemelor cu care ne confruntăm zi de zi.

Vedem că restricţiile se înmulţesc an de an în Deltă. Ar fi bine ca ele să fie analizate de oameni care cunosc realităţile acestui teritoriu, care înţeleg viaţa locuitorilor şi care îşi asumă responsabilitatea de a identifica şi măsurile compensatorii de sprijin pentru sectoarele de activitate din Deltă, corespondente fiecărui set de măsuri limitative propus. Pentru că o Deltă Vie înseamnă o Deltă locuită, iar asta presupune atenţie la nevoile sociale ale oamenilor care trăiesc aici. Salut deschiderea la dialog a reprezentanţilor Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor – este un semn de normalitate şi de cooperare de care avem atât de multă nevoie” a declarat Dan VERBINA – preşedintele FOPPDD.

„Activitatea de pescuit trebuie sprijinită, fiind o unică sursă de venit a unei categorii de populaţie, în mod deosebit în arealul Deltei Dunării. Pentru aceasta, este nevoie de politici şi strategii adecvate, astfel încât să fie protejate ecosistemele şi, în acelaşi timp, să fie asigurată posibilitatea practicării pescuitului tradiţional. Vreau să evidenţiez deosebita deschidere şi înţelegere din partea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, unde astăzi, în cadrul întâlnirii de lucru cu secretarul de stat, dl. Robert-Eugen Szeb, au fost discutate posibilităţi de reglementare în acest domeniu” a declarat Silviu FEODOR – Deputat, membru al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.