Publicat: 3 Decembrie, 2013 - 18:09
Share
Ponta: Băsescu a fost inflexibil

Președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta nu au ajuns la niciun acord în privința bugetului. Preşedintele va respinge Legea proiectului de buget şi va sesiza Curtea Constituţională.

Update: Traian Băsescu face declaraţii de presă, la ora 18:45. AMOS News redă principalele declaraţii ale şefului statului.

 
- Am fost de acord cu întâlnirea cu ponta în speranţa că putem discuta despre creşterea accizei la combustibil pe care o consider dăunătoare. Vor fi creşteri la alimente, la preţul de transport. Părerea mea este că, urmărind declaraţia premierului, acesta nu a înţeles ce am discutat. A crezut că am discutat despre buget, dar eu am discutat despre acciză.
- Eu voi utiliza instrumentele pe care le am pentru a atrage atenţia că această creştere va afecta puternic şi populaţia şi companiile.
- Sunt resurse în buget şi pentru indexarea pensiilor, şi pentru creşterea salariului minim pe economie. Susţin şi creşterea venitului minim garantat.
- Prin renunţarea la acciză, resursele cu care se diminuează veniturile bugetului de stat trebuie tăiate de la excesul de la Ministerul Dezvoltării şi sunt resurse plantate în diverse locuri din bugetul de stat.
- De ce insist să se facă tăierile de la domnul Dragnea? Pentru că aceştia sunt bani electorali, destinaţi mobilizării primarilor pentru europarlamentare şi prezidenţiale. Se pare că aşa funcţionează unii primari, dacă li se bagă fisele în tonomat.
- Premierul putea să îi pună pe primari să pregătească proiecte pe care să le finanţeze cu bani europeni şi nu cu bani luaţi dintr-o taxă care afectează populaţia.
- Aceasta a fost discuţia cu Victor Ponta, de a renunţa la taxa suplimentară pe combustibil.
- Refuzul meu de a semna memorandumul prin care să aprob negocierile cu Fondul nu are nicio semnificaţie din punct de vedere al menţinerii acordului. Acordul este pentru perioada 2013-2015 şi el nu se întrerupe doar dacă programul deraiază, dacă nu se respectă criteriile macro-economice stabilite la semnare.
- Punctul de vedere al premierului a rămas infelxibil, a susţinut că introduce taxa la combustibil. Şi eu l-am informat că îmi voi susţine punctul de vedere prin mijloace constituţionale. Voi întoarce bugetul la Parlament şi voi spune de unde să se taie.
- Cu ocazia negocierii bugetului, am mai obţinut o facilitate, aceea ca TVA-ul să fie eligibil. România are un TVA de 24%, ceea ce înseamnă venituri importante la buget.
- Eu îmi fac datoria morală, ca preşedinte, văzând că pe spinarea românilor se acumulează în bugetul de stat bani pentru clientela politică. Dar nu voi putea să am decât acţiunile legale. Eu nu pot impune prin alte mijloace guvernului să renunţe la ordonanţa prin care a modificat codul fiscal.
- Cert e că ce măsuri voi lua, de la 1 ianuarie se vor plăti şi pensiile şi salariile. Iar dacă bugetul nu ar fi gata şi guvernul are nevoie de asistenţă, pot să îi învăţ cum să facă să plătească şi indexările şi salariul minim şi creşterea venitului minim garantat. Pot să îi învăţ cum să facă acest lucru respectând legea. Nu îmi poate cere nimeni să îmi însuşesc o măsură care va avea acelaşi efect pe care l-a avut creşterea TVA-ului. Atunci România era destabilizată. E păcat să afectezi cetăţenii şi companiile printr-o astfel de măsură.
 

UPDATE 18:00  "Băsescu vrea să ne şicaneze", a spus premierul, marţi, imediat după ce discuţiile s-au încheiat.


„Președintele va retrimite legea bugetului în Parlament, apoi o va contesta la CCR. Speranța mea a fost să facă aceste proceduri într-un termen rezonabil ca să avem bugetul până la 1 ianurie. Nu mi-a dat niciun răspuns. Poziția sa a fost extree de inflexibilă. Vrea să ne șicaneze cât poate de mult. Noi vom vota, i-l vom trimite, ni-l va da înapoi, îl vom trimite iar, după care el îl va trimite la CCR”, a anunțat Victor Ponta, la finalul întâlnirii.

„Nici nu trebuie să fie domnia sa de acord. De aceea oamenii ne-au votat pe noi. Dacă era lumea de acord cu politicile lui economiec, îl votau pe el. Acum eu nu pot să mă duc tot la domnul Băsescu să facă bugetul. De aia și suntem diferiți. Dacă eram la fel, nici nu mai era nevoie de alegeri”, a mai spus primul-ministru.

După ce luni seară preşedintele Băsescu a anunțat a decis nu semneze Memorandumul cu FMI, premierul i-a solicitat acestuia o întrevedere pentru a discuta pe tema bugetului pe 2014.

”Având în vedere efectele negative ale suspendării de facto a acordului României cu instituțiile financiare internaționale și repercusiunile posibile ale neadoptării Bugetului de stat și Bugetului asigurării sociale pentru anul 2014, vă rog să fiți de acord să avem o întâlnire pe această temă în vederea identificării soluțiilor de deblocare a acestei situații”, citează scrisoarea premierului.