Publicat: 2 Iulie, 2019 - 09:00

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion I. Jinga, în calitate de Vicepreşedinte al Comisiei pentru Consolidarea Păcii (Peacebuiling Commission - PBC), a participat, la 1 iulie 2019, la Dialogul Informal Interactiv dintre Banca Mondială şi PBC, care a avut loc la Washington D.C. Întâlnirea a fost găzduită de Mahmoud Mohieldin, Vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030, Relaţii cu ONU şi Parteneriate. Din partea Băncii Mondiale au mai fost prezenţi Darietou Gaye, Director pentru Strategii şi Operaţii în Africa, Franck Bousquet, Director pentru Fragilitate, Conflict şi Violenţă al Băncii Mondiale, alţi înalţi funcţionari şi experţi ai Băncii. Din delegaţia PBC au făcut parte Preşedintele în exerciţiu al Comisiei, ambasadorul columbian Guillermo de Soto, Asistentul Secretarului General pentru Consolidarea Păcii, Oscar Fernandez-Taranco, preşedinţii configuraţiilor specifice de ţară din cadrul PBC şi ambasadori ai statelor aflate pe agenda PBC. 

În intervenţiile sale, ambasadorul Jinga a subliniat angajamentul constant al României în favoarea consolidării păcii şi a salutat organizarea reuniunii PBC - Banca Mondială, având în vedere că una dintre priorităţile asumate de România la conducerea PBC, în anul 2018, a fost consolidarea parteneriatelor cu instituţii financiare internaţionale. A apreciat că "Banca Mondială şi ONU au obiective comune, abordează provocări generate de situaţii de criză, acţionează complementar şi interdependent", opinând că, în contextul ameninţărilor actuale la adresa păcii şi securităţii internaţionale, interconexiunea dintre pilonii de dezvoltare, securitate şi umanitar ai ONU, precum şi prevenirea conflictelor ar trebui să fie elemente centrale ale cooperării dintre cele două organizaţii. 

Diplomatul român a abordat şi oportunităţile generate de cooperarea tripartită în formatul ONU - Banca Mondială - Uniunea Europeană, evidenţiind că o prioritate a mandatului României la preşedinţia PBC a reprezentat-o regiunea Sahel: "În timpul preşedinţiei române a PBC, sesiunea anuală a Comisiei a fost dedicată regiunii Sahel, iar reuniunea comună PBC-ECOSOC a abordat interconexiunea dintre schimbările climatice şi securitate în regiunea Sahel". Împărtăşind experienţa din cadrul vizitelor desfăşurate în 2018, în calitate de Preşedinte al PBC, în state din regiunea Sahel şi Africa de Vest, a reiterat importanţa cooperării dintre PBC şi Banca Mondială, atât la nivel strategic cât şi operaţional, în sprijinul continentului african. 

A salutat, totodată, elaborarea Strategiei Băncii Mondiale pentru Fragilitate, Conflict şi Violenţă, care urmează să fie lansată în toamna acestui an, precum şi oportunitatea de a colabora pragmatic cu PBC în aplicarea acestui cadru analitic şi programatic: "Timpul abordărilor fragmentate a trecut. ONU şi PBC trebuie să utilizeze procesul revizuirii arhitecturii de consolidare a păcii din 2020 pentru a creşte gradul de cooperare cu Banca Mondială, pentru consolidarea păcii şi îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă".

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: