Publicat: 21 Februarie, 2019 - 10:51
Share

O întâlnire specială a avut loc între ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Elena Intotero, şi reprezentanţii comunităţii de români stabiliţi în Brisbane, Australia, şi reuniţi în cadrul asociaţiei "Unirea Brisbane". La dialog a participat şi E.S. doamna Nineta Bărbulescu, ambasadorul României în Australia şi Noua Zeelandă, alături de domnul Iulian Niţu, Consulul General al României la Sydney.

Deşi s-au stabilit pe pământ australian în urmă cu mulţi ani, membrii comunităţii româneşti sunt conectaţi la ceea ce se întâmplă în România şi doresc, în acelaşi timp, să păstreze legăturile culturale şi lingvistice cu ţara. În acest sens, cei aproximativ 50 de români participanţi la întâlnirea cu ministrul Natalia-Elena Intotero şi-au exprimat interesul faţă de iniţiativele MRP de distribuire de costume populare româneşti şi de suporturi educaţionale în limba română, precum şi de taberele ARC destinate copiilor de origine română din întreaga lume.

Vizita ministrului a continuat cu o întrevedere cu reprezentanţii Primăriei Logan City, unde locuiesc aproximativ 1.000 de români. Autorităţile locale au fost reprezentate de primarul în exerciţiu, doamna Cherie Dailey. Ministrul Natalia Elena Intotero i-a mulţumit oficialului pentru susţinerea pe care le-o arată reprezentanţilor comunităţii române, care sunt foarte bine integraţi în societatea multiculturală şi multietnică locală, pentru modul în care asigură susţin existenţa sediului asociaţiei "Unirea Brisbane" şi pentru evenimentele pe care le organizează pentru diversele etnii reprezentate în comunitatea locală.

Ministrul s-a referit şi la susţinerea de către MRP a înfrăţirilor dintre oraşe româneşti şi de peste hotare, autorităţile locale arătându-se interesate de identificarea unei localităţi din România cu care să iniţieze un astfel de parteneriat.

Programul vizitei la Brisbane a inclus şi o întrevedere cu Stirling Hinchliffe, ministrul pentru guvernare locală şi multiculturalism. Ministrul Intotero a salutat exemplul de bune practici al autorităţilor din Brisbane, unde, pe lângă 2.000 de români, trăiesc reprezentanţi ai peste 200 de etnii şi i-a mulţumit oficialului australian pentru susţinerea identităţii culturale şi lingvistice a comunităţii româneşti. De asemenea, a fost evocată importanţa pe care au în România drepturile minorităţilor, fapt reflectat şi în prezenţa în Parlamentul de la Bucureşti a 18 reprezentanţi ai acestora.

Vizita la Brisbane a fost şi un prilej de a onora personalităţi extraordinare ce fac cinste României şi Australiei, deopotrivă. O astfel de personalitate este Traian Chirilă, cercetător-şef la Institutul Ochiului din Queensland (Queensland Eye Institute), inventatorul corneei artificiale şi unul dintre cei mai apreciaţi experţi la nivel mondial în acest domeniu. Aflată la sediul institutului, în prezenţa conducerii acestuia, Ministrul Natalia-Elena Intotero i-a oferit profesorului o distincţie simbolică din partea statului român, ca semn de recunoaştere a întregii sale activităţi. Un CV impresionant al cercetătorului poate fi consultat aici.

Un alt român de al cărui nume se leagă, de această dată, o perioadă extrem de importantă din istoria Australiei, ocupă un loc de cinste în Galeria Premierilor din Parlamentul statului Queensland. Fiu al unui emigrant din România, Edward Granville Theodore s-a născut la Adelaide şi a fost prim-ministru al statului Queensland, al doilea ca mărime din Australia, iniţiind o serie de reforme prin care a devenit cunoscut în întreaga ţară şi devenind ulterior vicepremier al Australiei. În cadrul vizitei la sediul Parlamentului, ministrul Natalia-Elena Intotero a depus flori la portretul politicianului.

Vizita în Australia şi Noua Zeelandă va continua la Sydney, Auckland şi Wellington.