1 octombrie 2022

Întâlnirea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu autorităţile de management şi ministerele de resort pe tema gestionării absorbţiei fondurilor europene

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, la sediul Guvernului, o reuniune de lucru cu Autorităţile de Management şi miniştrii de resort. La discuţii au participat Dan Vîlceanu, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, secretari de stat şi directori generali/reprezentanţi ai AM-urilor.

Principalele teme abordate au fost legate de stadiul implementării Cadrului Financiar Multianual 2014-2020, stadiul pregătirii perioadei de programare 2021-2027 şi Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Premierul a subliniat nevoia de a lua toate măsurile necesare pentru a absorbi cele peste 80 de miliarde de euro pe care România le are la dispoziţie din cele trei resurse europene.

Prioritare în acest sens vor fi punerea în stare de operativitate a Autorităţilor de Management şi activarea responsabililor de reforme din structurile guvernamentale şi a mecanismelor de lucru.

În cadrul reuniunii, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a cerut un set de propuneri pentru sprijinirea beneficiarilor şi recuperarea ritmului de absorbţie din fondurile rămase din Cadrul Financiar Multianual 2014-2020, precum şi simplificarea procedurilor şi reducerea birocraţiei, alături de preluarea modelelor de succes din alte state europene. A fost subliniată, totodată, importanţa proiectelor cu fonduri europene pentru dezvoltarea economiei României şi nevoia ca beneficiarii să fie consultaţi, pentru a putea găsi cele mai potrivite proceduri de lucru.

Un rol esenţial în optimizarea mecanismelor de absorbţie îl va avea personalul calificat, în acest sens, premierul solicitând demararea unor cursuri de pregătire a angajaţilor implicaţi în gestionarea banilor europeni.

„Nu voi accepta să nu absorbim aceşti bani. Vom analiza săptămânal evoluţia, în şedinţă de Guvern. Fiecare ministru va prezenta stadiul îndeplinirii obiectivelor de absorbţie şi va participa la toate întâlnirile cu oficialii europeni”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Biroul de presă al Guvernului