Publicat: 26 Noiembrie, 2015 - 19:29
Share

Pe data de 25 noiembrie 2015, în marja celei de-a 46 Adunări Generale a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre, găzduită la București de Senatul României, în perioada 25-27 noiembrie a.c., a avut loc întâlnirea reprezentanților Grupului de prietenie România-Franța din Senatul României cu senatorul Bernard Fournier, președintele Grupului de prietenie Franța-România din Senatul francez și membru al delegației franceze participantă cu statut de observator la reuniunea menționată.
La  întâlnirea menționată, senatorul francez a fost însoțit de Samuel Richard, consilier II în cadrul Ambasadei Franței la București și Edouard Denouel, consilier, Senatul francez.
Din partea română au participat domnii senatori Viorel Grigoraș, președintele Grupului de prietenie România-Franța din Senatul României și domnii senatori Florian Popa, vicepreședinte și Laurențiu Florian Coca, membru al Grupului. 
Participanții la întâlnire și-au exprimat sentimentele de compasiune și solidaritate cu victimele  atacurilor teroriste petrecute recent la Paris, în seara zilei de 13 noiembrie a.c., care au îndoliat Franța.
Mulțumind pentru invitația adresată în iulie 2015 de Grupul de prietenie Franța-România din Senatul francez, privind vizita de răspuns, în Franța, a grupului omolog din Senatul României, senatorul Viorel Grigoraș a ținut să exprime dorința membrilor acestui Grup de a se organiza această vizită la un moment când rănile adânci lăsate de  recentele crime  teroriste de la Paris să poată să se atenueze. 
Senatorul Florian Popa a s-a referit la adânca apreciere pe care o are pentru modul exemplar în care statul francez gestionează urmările acestor regretabile acte teroriste și pentru eforturile pe care le face pentru reinstalarea stării de normalitate. Vorbitorii și-au exprimat speranța ca asemenea atacuri teroriste, crime  împotriva umanității, intolerabile și de nejustificat, să nu se mai repete niciodată și niciunde în lume.
S-au abordat subiecte legate de modul cum actele teroriste petrecute la Paris vor afecta libera circulație a persoanelor în Uniunea Europeană. Senatorii români au prezentat aspecte legate de  eforturile făcute de România pentru aderarea la spațiul Schengen și și-au exprimat speranța că Franța va susține demersurile pe care țara noastră le va face în continuare pentru aderarea la spațiul Schengen.
Partea franceză a fost, de asemenea, interesată de atitudinea partidelor parlamentare legată de noul Guvern votat de Parlamentul României, un Guvern de tehnocrați. Senatorii români prezenți, făcând parte din PSD și PNL, au ținut să exprime poziția de susținere pe care partidele din care fac parte o au față de noul Guvern al României, nu fără a menționa însă că nu este vorba de o susținere necondiționată, ci de una care să fie motivată de rezultatele activității acestui Guvern, de reușitele sale.
Observând că tragicele episoade teroriste de la Paris au fost o crimă îndreptată nu numai împotriva Franței, ci, în egală măsură, împotriva Europei și a întregii comunități internaționale, atât de solidară cu Franța, senatorul Bernard Fournier a propus ca dinamizarea activității celor două grupuri parlamentare de prietenie să fie chiar simbolul capacității cetățenilor Europei de a depăși acest moment tragic și de a aborda cu fermitate problemele majore care preocupă atât Uniunea Europeană, și fiecare țară membră a acesteia.