19 iunie 2021

Întâlnirea secretarului de stat Dan Neculăescu cu Sir Stuart Peach, preşedintele Comitetului Militar al NATO

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La 31 mai 2021, secretarul de stat Dan Neculăescu a avut o întâlnire cu Sir Stuart Peach, preşedintele Comitetului Militar al NATO, aflat în vizită în România.

În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au discutat despre situaţia de securitate din spaţiul euro-atlantic, cu accent pe regiunea Mării Negre, precum şi despre modul în care Alianţa Nord-Atlantică răspunde şi se adaptează în vederea asigurării securităţii membrilor săi.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a mulţumit pentru sprijinul constant al NATO în ceea ce priveşte asigurarea securităţii la Marea Neagră, inclusiv prin intermediul Grupărilor Navale Permanente ale NATO şi organizarea de vizite şi exerciţii, care contribuie atât la demonstrarea capacităţii de descurajare şi apărare, cât şi la creşterea inter-operabilităţii. A subliniat interesul pentru consolidarea în continuare a prezenţei înaintate a NATO în România pe toate dimensiunile, terestru, aerian şi naval.

Totodată, cei doi oficiali au discutat despre procesul de adaptare a NATO la provocările actuale de securitate şi priorităţile avute în vedere pentru Summitul NATO din iunie 2021. Dan Neculăescu a subliniat interesul României ca actualul proces de adaptare să conducă la întărirea Alianţei şi a relaţiei transatlantice, precum şi să consolideze postura aliată de descurajare şi apărare în faţa tuturor tipurilor de ameninţări. De asemenea, a evocat necesitatea dezvoltării în continuare a rolului NATO în stabilizarea Vecinătăţii Estice şi a Balcanilor de Vest, prin sprijinul acordat statelor partenere.

La rândul său, Sir Stuart Peach, preşedintele Comitetului Militar al NATO, a evocat contribuţiile importante ale României la misiunile şi operaţiile aliate, apreciind atât profesionalismul militarilor români, cât şi activismul României în NATO pe dimensiunea diplomatică.