25 iunie 2022

Integrarea pe piața muncii a persoanelor vulnerabile

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Marți, 24 mai, începând cu ora 9:00, a avut loc vizita de lucru a membrilor Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților la sediul Asociației Ateliere fără Frontiere, pe tema Integrarea pe piața muncii a persoanelor vulnerabile care cumulează mai multe dificultăți prin acordarea unei perioade de tranziție în care acompanierea socio-profesionala în cadrul unui atelier special amenajat îi permite să învețe abilitățile de munca si sa se stabilizeze social.

Ateliere fără Frontiere este parte din Rețeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserție (RISE). Scopul RISE este promovarea integrării sociale, profesionale și economice a persoanelor în dificultate din România pe piața muncii, prin dezvoltarea întreprinderilor sociale.

Reprezentații asociației au prezentat membrilor Comisiei pentru muncă și protecție socială principalele întreprinderi sociale de inserție prin activitatea economică, respectiv educlick, remesh și ferma bio&co, în care oferă servicii personalizate de acompaniere socială, consiliere pentru inserție, psihoterapie și acompaniere pedagogică pentru formarea de competențe persoanelor care cumulează multiple dificultăți la angajare (șomaj de lungă durată, adicții, dizabilități, abandon școlar, violență domestică, trafic de persoane, probațiune, pedepse privative de libertate, lipsă locuință și altele).

Educlick este una din principalele întreprinderi care folosește modelul pe care se bazează economia circulară, un principiu care implică repunerea în circuitul economic al deșeurilor prin reciclarea acestora pentru recuperarea materialelor, urmărind să recondiționeze cât mai multe computere pentru școlile din zone marginalizate și oferind un parcurs socio-profesional persoanelor vulnerabile pentru (re)integrare pe piața muncii.

Un alt proiect de succes – Remesh, care este o a 2-a șansă pentru persoanele cu dizabilități, provenite din medii dezavantajate, pe care le sprijină în reintegrarea în societate, dar și pentru materialele publicitare outdoor pe care le reutilizează, transformându-le în produse utile.
Modelul Bio&co de întreprindere are la baza principii si valori puternice: Omul este in centrul tuturor proiectelor. Legumele produse în cadrul proiectului social au gustul muncii, al demnității, al solidarității, al naturii si pământului din care cresc.

În cadrul discuțiilor au fost prezentate propunerile de amendamente și punctele de vedere ale asociației. Toate propunerile venite din partea reprezentanților asociației cu privire la forma actuală a textului de lege vor fi centralizate la secretariatul Comisiei pentru muncă și protecție socială, urmând a fi reanalizate și dezbătute la nivelul comisiei.
Membrii comisiei i-au asigurat pe partenerii de dialog de întreaga lor susținere în demersurile pe care le-au întreprins, proiectelor care încă sunt în plină desfășurare cât și asupra viitoarelor proiecte de întreprinderi sociale de inserție prin care se asigură integrarea/reintegrarea pe piața muncii a persoanelor greu angajabile care cumulează multiple dificultăți ce stau în calea independenței lor profesionale.

La finalul discuțiilor, părțile au convenit ca eventuale alte propuneri referitoare la economia socială, precum și îmbunătățirea cadrului legal să fie trimise comisiei prealabil întâlnirii de lucru programată în intervalul 6-8 iunie în cadrul Comisiei pentru muncă și protecție socială, discuții la care vor participa reprezentanții ministerelor de resort și ceilalți factori de decizie.

PREŞEDINTE,
Adrian Solomon

SursaFoto: Pixabay.com