Publicat: 10 Martie, 2012 - 13:00

Intel a lansat procesoarele Intel® Xeon® E5-2600, construite pentru a se adresa creşterilor foarte mari în materie de trafic de date din cloud. Aceste procesoare care dispun de cea mai înaltă performanţă1,4, integrează noi caracteristici hardware de securitate, iar centrele de date care le vor integra vor avea cel mai redus consum de energie. Noua gamă de procesoare este potrivită atât pentru servere şi staţii de lucru, cât şi pentru sistemele de comunicare şi de stocare ale vendorilor din întrega lume.
 
Potrivit statisticilor, până în 2015 vor exista peste 15 miliarde de dispozitive conectate5 şi peste 3 miliarde de utilizatori conectaţi6 la Internet. Traficul de date va creşte cu 33% pe an până în 2015, depăşind 4,8 zetabytes pe an, o cantitate de trei ori mai mare decât în 20116. La acest nivel, fiecare utilizator va genera peste 4 GB de trafic de date în fiecare zi. Toate acestea vor creşte cu până la 50%7 pe an nivelul de date care trebuie stocat. Pentru a face faţă acestei creşteri, numărul serverelor în cloud este aşteptat să se tripleze până în 20158.
 
“Creşterea cloud computingului şi a dispozitivelor conectate transformă felul în care companiile beneficiază de produsele şi serviciile IT. Pentru ca business-urile să capitalizeze aceste inovaţii, este necesar ca industria să se adreseze cererii mari de centre de date mai eficiente, sigure şi performante. Noile procesoare Intel® Xeon® E5-2600 sunt construite special pentru acest lucru, oferind performanţă sporită şi capacitate mare de stocare, în timp ce reduc costurile”, a declarat Diane Bryant, Vicepreşedinte şi General Manager al Datacenter and Connected Systems Group, Intel.
Cerinţele esenţiale pentru sistemele IT sunt performanţa, eficienţa energetică, lăţimea benzii de transfer şi securitatea. Cu o performanţă ridicată, noi capabilităţi şi eficienţă din punct de vedere al costurilor, noile procesoare Intel® Xeon® E5-2600 sunt create pe baza acestor cerinţe estimându-se că vor deveni esenţiale centrelor şi sistemelor de stocare de date.


Cu o memorie de 768 GB şi opt nuclee per procesor, noile Intel® Xeon® E5-2600 au o performanţă mai mare cu până la 80%1,2 comparativ cu generaţia anterioară, Intel® Xeon® 5600. Noile procesoare suportă tehnologia Intel® Advanced Vector Extension (Intel® AVX), care aproape dublează9 performanţa aplicaţiilor solicitante, precum analiza financiară sau crearea de conţinut online.
Alte tehnologii încorporate, Intel® Turbo Boost 2.0, Intel Hyper-Threading şi Intel® Virtualization, furnizează sisteme cu capabilităţi flexibile astfel încât să crească performanţele infrastructurilor lor, permiţând noilor procesoare să câştige 1510 recorduri de performanţă.
Centrele de date moderne trebuie să îşi îmbunătăţească performanţa într-un mod eficient şi să minimizeze costurile energetice şi pe cele operaţionale. Procesoarele Intel® Xeon® E5-2600 reduc costurile totale şi îmbunătăţesc eficienţa energetică cu până la 50%1,4, conform măsurătorilor SPEC power_ssj*2008, comparativ cu Intel® Xeon® 5600.  Noile procesoare oferă instrumente de monitorizare şi control al consumului folosit, precum Intel® Node Manager şi Intel® Data Center Manager, care oferă informaţii precise, în timp real.


În contextul creşterii traficului de date, este esenţial ca sistemele să îşi îmbunătăţească capabilităţile şi să aibă un flux de date rapid pentru a susţine aplicaţiile solicitante. Intel® Xeon® E5-2600 îndeplinesc aceste cerinţe cu ajutorul Intel® Integrated I/O (Intel® IIO) şi Intel® Data Direct I/O (Intel® DDIO). Intel® DDIO permite Intel® Ethernet Controller să direcţioneze datele direct în cache-ul procesorului, reducând astfel consumul de energie. Intel® Xeon® E5-2600 sunt primele care integrează un controler I/O care suportă PCI Express* 3.0 direct în microprocesor. Acest lucru reduce latenţa cu până la 30%11comparativ cu generaţiile anterioare, iar PCI Express* 3.0 poate tripla3 mişcarea datelor către şi în afara procesorului.
Cerinţele pentru benzi de transfer din ce în ce mai mari apărute pe fondul virtualizării serverelor şi a consolidării reţelelor de stocare au dus la creşterea cererii de switch-uri 10 Gigabit Ethernet, vânzările depăşind 1 milion de unităţi pe trimestru în 201112. Anunţul de astăzi cu privire la Intel® Ethernet Controller X540 demonstrează angajamentul Intel de a face din 10 Gigabit Ethernet un produs de bază, reducând costurile de implementare.


Intel® Xeon® E5-2600 reconfirmă angajamentul Intel de a furniza sisteme hardware mai sigure pentru centrele de date. Intel® Advanced Encryption Standard New Instruction (Intel® AES-NI13) ajută sistemele să cripteze şi să decripteze repede datele trecând peste o serie de aplicaţii şi tranzacţii. Intel® Trusted Execution Technology (Intel® TXT14) reduce expunerea infrastructurilor IT la o serie de ameninţări informatice. Toate aceste capabilităţi împreună cu aplicaţiile software vor ajuta managerii IT să protejeze centrele de date împotriva atacurilor cibernetice.