Publicat: 18 Februarie, 2018 - 11:23
Share
Patronul ROMPREST denunța șantajele la care era supus de „Grupul de la Monaco”

In dosarul instrumentat de DNA Ploiești la adresa procurorului DNA Mihaiela Iorga Moraru, în rechizitoriul de trimitere în judecată sunt redate două discuții telefonice găsite în calculatorul acesteia și nedeclarate, pe care procurorul DNA l-ar fi avut cu patronul Romprest, Florian Walter. Acesta îi dezvăluia procurorului posibile acte de șantaj la adresa unor politicieni.

Cele doua discutii telefonice pe care procurorul Mihaiela Iorga Moraru le-a avut cu milionarul Florian Walter sunt probe cheie in dosarul care a fost trimis la Inalta Curte.

Intr-o convorbire, datata 6 octombrie 2015, Walter are o rugaminte la Iorga Moraru. Sa-i spuna ce crede despre dosar, in conditiile in care cazul era la DIICOT.

Florian Walter: O rugaminte am si io la dumneavoastra. Ce credeti de dosarul asta al meu ca sta intre DIICOT si DNA?
Mihaiela Iorga Moraru: Pai, io zic ca nu sta intre DIICOT si DNA. Din cate am inteles este la DNA. Deci nu mai e la... nici intre DIICOT si DNA.
Florian Walter: Da. A intrebat avocatu' meu si nu se intampla nimic in el. De fapt cele trei declaratii, doamna, sa zic asa, cele trei declaratii, doamna,... neinteligibil... sa le cititi si dumneavoastra. N-au nicio legatura cu zece, unu la suta din realitatea adevarata. N-au legatura.
Mihaiela Iorga Moraru: Trebuie sa aveti un pic de rabdare. Lucrurile nu se rezolva peste noapte. O sa se administreze cel mai probabil o expertiza, o sa vedeti ce spune expertiza...
Florian Walter: Da.
Mihaiela Iorga Moraru: Dar foarte multe din explicatii...

Florian Walter: Am o rugaminte, am o rugaminte si eu personal la dumneavoastra. Daca puteti, nu sa ma ajutati pe mine personal, macar sa ajutati compania si familia mea, atata va cer.
Mihaiela Iorga Moraru: (ofteaza) Deci, atat cat sta in puterile mele sa apar ceea ce este corect, o voi face.
Florian Walter: Adica sa aparati cu legea, doamna, nu altceva.
Mihaiela Iorga Moraru: Pai, asta va spun. Tot ceea ce este legal voi face, stati linistit.

Florian Walter: Si ar fi pacat sa se distruga o companie in care lucreaza peste trei mii doua sute de oameni. Pacat mare.

Mihaiela Iorga Moraru: Stiu ca asa e.
Florian Walter: Daca..., ca v-am spus de acel Capatana (Mario Jean Capatana, afacerist apropiat lui Dragos Dobrescu- n.red) vedeti ca e speriat.
Mihaiela Iorga Moraru: Da. O sa incerc sa discut si cu el.

Acuzatiile DNA

Potrivit acuzatiilor oficiale facute de procurorii DNA, Iorga Moraru ar fi preluat nelegal un dosar din 2014, aflat la un coleg al sau, care privea posibile fapte de coruptie privind firma Romprest si relatiile cu Primaria Sectorului 5.

Procurorul si-ar fi indus in eroare colegul in sensul ca ar instrumenta o cauza mai veche, din 2010, care priveste aceleasi fapte. Potrivit procedurii, in astfel de anchete, reunirea dosarelor se face la cel mai vechi caz.

Ancheta a dezvaluit ca sotia si cumnata lui Florian Walter au avut mai multe intalniri cu Iorga Moraru, in biroul acesteia din DNA. Cele doua femei au fost chemate fara ca prezenta acestora sa fie consemnata in registrul de intrari-iesiri al parchetului si fara ca acestea sa fie audiate.

Potrivit discutiilor, Florian Walter invoca faptul ca martorii audiati in acuzarea sa la DIICOT, cumnatul sau - Spirea Daniel Stoica si Daniel Capra, ar fi fost supusi presiunilor, iar declaratiile acestora ar fi mincinoase. Procurorul DNA ar aproba spusele acestuia.

Florian Walter:.... ma rog, arestarea lui Necula si, ma rog, darea mea in urmarire internationala, deci scaderea companiei, clar, la minus optzeci la suta. Deci asta, credeti-ma, d-asta zic: "Domne, s-au folosit si aceste autoritati." Aa... declaratiile care sunt puse in dosarul meu, semnate de doamna procuror de la DIICOT in zece cinspe minute pentru ca cumnata-miu..., false doamna, sunt false.
Mihaiela Iorga Moraru: Bine, da...
Florian Walter: Adica minciuni. Sunt minciuni. In cinspe minute dai o declaratie de acuzare unu dupa altu si in aceeasi zi le-a acceptat eliberarea. Cum au dat declaratie, cum le-au acceptat-o? Asta nu-i presiune?
Mihaiela Iorga Moraru: Nu stiu ce sa va zic, dar sa stiti ca nu pot sa controlez ca procuror declaratiile partilor prin dosar.

...
Florian Walter: Doamna, e santaj, dar inca o data, ma repet, cu institutiile statului. Cand a intrat spalarea de bani, anul trecut, in luna iunie, au stat trei, patru luni de zile. OK, oamenii trebuiau sa-si faca treaba dar nu, nu... Cum sa zic io?... Nu intrau pe problema ce... aveau ei ca institutie sa faca. Alte informatii. Si dupa aceea se face acea sesizare, vine cazu lu cumnata-miu in luna noiembrie, ii tii sapte luni inchisi, isi plateste baiatu ala datoria, ca i-a dat bani sotia si recunoaste o par, fapta, sa zic, si-l tine sapte luni acolo pana da declaratie de mine. Daca ati citit declaratia, va dati seama, e o minciuna totala. Cumnatu meu, care l-am crescut si am avut grija de el in viata! Asta va spun!
Mihaiela Iorga Moraru: Bine.
Florian Walter: Si dupa aceea si Capra da o declaratie, tot mincinoasa.
Mihaiela Iorga Moraru: Bine, pentru astea, o sa le puteti combate. Banuiesc ca aveti si dumneavoastra propriile argumente si dovezi, deci nu...
Florian Walter: Am argumente, dar argumentele ne, ne inchid. Stam inchisi ca prostii, asta e problema!

Walter dezvaluie mai multe fapte de coruptie in care sunt implicati rivalii sai in afaceri.

Florian Walter: Deci astea sunt aflate de mine, ma rog, in saptamanile trecute, de la o persoana care a lucrat doisprezece ani langa el. M-am si speriat! Adica, io cand am auzit ca l-a urmarit pe Vlad Moisescu, Dragos Dobrescu doi ani de zile, doamna! Ce santaje...prin strainatate, prin Romania, peste tot, doi ani de zile. Deci a avut echipaje, ca sa le numesc asa, in care a urmarit oameni, inclusiv sotiile la ministri sau parlamentari care erau la Bruxelles. Deci m-am speriat ce mi-a spus omul ala. Domne, nu se poate asa ceva!

Doi ani de zile te investeste niste oameni sa-ti urmareasca peste tot orice miscare si am inteles ca si lovitura data catre...la Crin Antonescu, ca n-a mai candidat la presedintie tot d-aicea s-a..., tot dintr-un santaj din asta mare de la Bruxelles. Au stat acolo cateva echipaje sa urmareasca aceste doamne doua trei saptamani. V-a spus sotia sau cumnata-mea ca si sefa... a fost... urmarita, da' n-am putut... Pozele sunt intr-un calculator, dar n-am putut sa fac rost de ele. La oameni le e frica in momentu de fata, dar ele exista. Adica Dragos Dobrescu, prin ajungerea domnului Crin Antonescu presedinte, ar fi trebuit sa puna saptispe ministri.
Mihaiela Iorga Moraru: Da...! Bine acum...
Florian Walter: Neinteligibil...
Mihaiela Iorga Moraru: Da chestiunile astea stiti trebuie si dovedite si e destul de greu, da...!

Florian Walter: Oamenii sunt...Astea sunt povesti reale, dar dovezile sunt la inceputul lu...Dau cu bormasina, imi cer scuze. Aa..., oamenii spun povestile acestea, ca sunt oameni care au fost in aceste echipaje, sa le spunem asa. Deci oamenii exista, nu sunt povesti ireale, iar Semenescu, v-am spus si in declaratia mea, ca de la noi a luat un comision de trei sute de mii de euro, o parte i-a dat Florin Bolchis. Stie de treaba asta, ca avea o legatura foarte stransa cu Semenescu, de o parte Necula Marian. Io stiam de el da' nu am dat niciodata eu personal.
Mihaiela Iorga Moraru: Au fost dati cash, nu? Sau prin conturi?
Florian Walter: Cash, cash. Asta e, ca... v-am spus, nu sunt dovezi clare. Cash. Omu dorea cash.
Mihaiela Iorga Moraru: Am inteles. Asta e pentru contractul cu Apa Nova, nu?
Florian Walter: Cu Apa Nova, cu Straco, ca parca Straco era, daca nu ma insel, contractoru' principal si noi subcontractori pentru Dambovita, cam asa ceva, pentru raul Dambovita.
Mihaiela Iorga Moraru: Ihi.
Florian Walter: Da. Deci ce pot sa mai va spun poate daca dumneavoastra imi puneti intrebari, asa... si la mine e...
Mihaiela Iorga Moraru: Pai, nu stiu. Deci exact ceea ce v-am mai spus ca ma intereseaza ce mai putem dovedi din ceea ce ati scris, deci cel putin pe parte de primarie, pe parte de posta, daca s-a dat, nu stiu, vreodata pentru vreun contract.
Florian Walter: Posta s-a dat cash.
Mihaiela Iorga Moraru: Tot cash. Ihi.
Florian Walter: Tot cash.
Mihaiela Iorga Moraru: Si dumneavoastra i-ati dat lu Budeanu si Budeanu mai departe?
Florian Walter: Da, da, da. Da. Da. Deci, tot cash.
Mihaiela Iorga Moraru: Dar aveti macar garantia ca Budeanu i-a dat mai departe?
Florian Walter: Io zic ca si-a oprit, normal. Io zic ca i-a dat. Altfel nu ne semna contractul. Dar dupa un an si ceva ne-a dat afara, asa ca am pierdut si toti banii.

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: