Publicat: 31 Iulie, 2013 - 11:09

Lumeajustitiei.ro a publicat interceptările cu preşedinta CSM procuroarea Oana Hăineală realizate cu mandat judecătoresc de către DNA în 2006. Este vorba despre o discuţie pe care şefa CSM a avut-o cu şefa Parchetului Judecătoriei Podu Turcului, Rita Branga.

Lumeajustitiei.ro publica in premiera interceptari cutremuratoare cu presedinta CSM procuroarea Oana Haineala (foto) realizate cu mandat judecatoresc de catre DNA in 2006, interceptari care dezvaluie cum o linistea Haineala, pe atunci prim procuror la Parchetul Tribunalului Bacau, pe sefa Parchetului Judecatoriei Podu Turcului, Rita Branga: „Stai linistita, am vorbit, se rezolva!” Toate acestea in timp ce amandoua erau cercetate de DNA pentru coruptie. Daca pana acum nu ne era clar de ce Oana Haineala ne-a chemat subit in judecata in data de 18 iulie 2013 la Judecatoria Cornetu - pentru a cere interzicerea noastra, a Antenei 3 si Sursei Zilei sa mai scriem ceva de ea, precum si sa retragem de pe siteul Lumeajustitiei.ro articolul din 17.07.2013 referitor la Haineala si fosta ei subalterna Rita Branga – acum lucrurile sunt limpezi. Oana Haineala vrea sa nu se stie faptul ca in 2006 a fost cercetata penal de DNA pentru favorizarea infractorului, mai precis pentru favorizarea fostei sale subalterne care conducea pe atunci Parchetul Judecatoriei Podu Turcului. Procurorul Eugen Stoina si seful sau de atunci Irinel Paun, care conducea Sectia I a DNA au realizat o serie de interceptari ale unor convorbiri telefonice purtate pe celulare de Oana Hainea, prim procuror al PT Bacau si Rita Branga, prim procuror al PJ Podu Turcului.
In aceste convorbiri, procuroarea Oana Haineala o asigura pe prietena sa Rita Branga sa stea linistita ca „se rezolva”, ca a vorbit ea cu cineva... si era foarte interesata la randul ei ce intrebari pune despre ea procurorul DNA. In final, prin ordonanta DNA din 7 decembrie 2006 emisa de procurorul Eugen Stoina in dosarul DNA 111/P/2006 i s-a dat NUP procuroarei Oana Haineala pe motiv ca „in urma cercetarilor efectuate in cauza nu s-a dovedit cu certitudine ca Schmidt Haineala Oana ar fi favorizat pe inculpata Branga Rita, cercetata pentru fapte de coruptie”. Rita Branga a fost insa trimisa in judecata si condamnata in 2007 la 3 ani de inchisoare, cu suspendare, pentru cinci infractiuni de luare de mita si una de favorizare a infractorului, sentinta ramasa definitiva.

Chiar daca actuala sefa a CSM nu a fost trimisa in judecata, din interceptarile efectuate de DNA, cu autorizatii emise de presedintele Curtii de Apel Bacau Catalin Serban, reies discutii care, sustinem noi, nu ar fi avut ce cauta intre magistrati, discutii care denota o tovarasie intre Rita Branga si Oana Haineala.
Mai grav este insa faptul ca sefa CSM, aflata in razboi cu Antena 3 si Lumeajustitiei.ro in urma unor actiuni civile intentate in instanta, si-a permis sa formuleze in urma cu zece zile o cerere de ordonanta prezidentiala pentru a interzice publicatiilor Sursa Zilei, Antena 3 si Lumeajustitiei sa mai scrie despre ea, in principal pe acest subiect legat de Rita Branga, cea care a declarat-o pe Haineala „amica” ei. In cererea depusa la Judecatoria Cornetu, Oana Haineala, presedinte al CSM si-a permis sa ne acuze ca scriem „minciuni” la adresa ei, desi toate faptele prezentate de noi sunt 100% reale!
Lumeajustitiei.ro protesteaza impotriva incercarilor de intimidare a presei folosite de Oana Haineala, prin asmutirea Inspectiei CSM impotriva adversarilor ei din instanta si tentativa de cenzura pe care o incearca la Judecatoria Cornetu!
Are voie un sef un CSM sa asmuta Inspectia CSM pe presa cu care se razboieste in instanta din luna martie 2013 si cere daune de sute de mii de euro, dupa care sa ceara in Justitie interzicerea publicarii de articole la adresa ei? Nu cumva asta seamana cu folosirea institutiei de forta impotriva presei, pentru a o impiedica sa scoata la iveala lucruri de maxim interes pentru opinia publica? Sa obtina astfel „verdicte” care sa-i foloseasca in procesele ei civile in care cere daune de sute de mii de euro?
Lumeajustitiei.ro incepe de azi publicarea de stenograme cu interceptarile realizate de DNA in cazul Rita Branga – Oana Haineala, interceptari tinute pana zi la fereala de ochii publicului. Chiar daca procurorii DNA nu au conturat fapte penale impotriva actualei sefe a CSM, judecati dvs ce moralitate are Oana Haineala functie de cum interpretati natura conversatiilor ei cu subalterna sa Rita Branga, in timp ce ambele erau cercetate penal de procurori anticoruptie, coroborate cu actiunea ei din instanta in care ii acuza pe jurnalisti ca spun minciuni, si impotriva carora cere institutirea interdictiei de a mai publica subiecte la adresa ei.
File de interceptari din Rechizitoriul DNA nr. 111/P din 26.01.2007 al DNA emis de procurorul Eugen Stoina si verificat de procurorul sef al Sectiei I Irinel Paun
Extras din rechizitoriu:
„98. In timpul cercetarilor, ca urmare a interceptarii si inregistrarii convorbirilor telefonice purtate de diferite persoane, autorizate de instanta de judecata in conditiile legii, au aparut suspiciuni cu privire la implicarea altor persoane in activitatea infractionala desfasurata de inculpata BRANGA RITA si Bogonos Branga Ioan. Astfel, pe parcursul anchetei au fost interceptate convorbiri telefonice purtate de inculpata BRANGA RITA cu SCHMIDT HAINEALA OANA, prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau, in cadrul carora aceasta din urma parea interesata de modul in care se desfasurau cercetarile de catre DNA – Sectia de combatere a coruptiei.
convorbire telefonica purtata la data de 13.06.2006, ora 18.09.51 de numita Branga Rita, aflata la postul telefonic 0747.075.776 cu o persoana de sex feminin, apelata cu numele OANA, aflata la postul telefonic 0745.622.065 (folder S143_111000806197)
OANA: N-au venit aia inapoi, nu?
BRANGA RITA: Nu, nimic, da' nu mai vin la tine, gata!
OANA: Aa! Nu mai vin?
BR: Nu! Se duc direct la BACAU!
OANA: Aa! Am inteles!
BR: Pe mine m-au lasat in pace, cica! Pentru moment!
OANA: Ihi!
BR: S-au dus la Dealu Morii, cine stie cat mai stau si pe acolo? Vreo jumatate de ora, o ora?
OANA: Mare-i gradina! Asta-i! Gata!
BR: Da?
OANA: Hai, calmeaza-te, linisteste-te, ca se rezolva! O sa fie bine!
BR: Ihi! Ihi!
OANA: Da?
BR: Da! Vedem noi, vedem noi!
OANA: Hai, linisteste-te!
BR: Te sun maine! Ma suni maine si ...
OANA: Ne auzim maine, da?
BR: Da, da, da, da!
convorbire telefonica purtata la data de 14.06.2006, ora 19.37.46 de numita Branga Rita, aflata la postul telefonic 0747.075.576 cu o persoana de sex feminin, apelata cu numele OANA, aflata la postul telefonic 0745.622.065 (folder S143_111000808241)
OANA: Te-am, te-am sunat si eu mai devreme...
BR: Stiu, stiu!
OANA: Si aveai mobilul inchis!
BR: Stiu! C-am fost pe drum si acolo n-am semnal! Jumatate de ora n-am semnal!
OANA: Asa!
BR: Da! (neinteligibil)
OANA: Pai de-asta! Ci sa... mai... eu m-am vazut cu domnu' respectiv, m-am...
BR: Te-ai vazut, te-ai vazut?
OANA: Da, da, da, da!
BR: Asa! Si? Ce ti-a zis?
OANA: A! Nimic deosebit! A? Asa!
BR: Asa, nu?
OANA: Da.
BR: Ihi, ihi!
OANA: Isi face treaba, pur si simplu, nu...
BR: Ihi, ihi! Si cam pe ce directie evolueaza el?
OANA: Da! E... destul de bizar! Nu stiu! Nu, nu, nu, cred ca inteleg exact care e problema, nu...
BR: Ihi, ihi! Da...
OANA: Nu... A!
BR: Da!
OANA: Nu stiu, da' tu ce stii?
BR: Pai, ce stiu? A! Ca... pe cei care i-a mai chemat, asa, stiu... na! Consemneaza pe un proces verbal absolut tot ce spune omul...
OANA: Asa! Nu pe declaratii, pe proces verbal?
BR: Nu, nu! Pe proces verbal! A... sunt acte efectuate, aa... inceperii urmaririi... a... cercetarii penale
OANA: Pai, premergatoare, da' cum sa consemneze pe proces verbal, ca-i neprocedurala chestia asta? Cum adica?
BR: Pe proces verbal se consemneaza. Iti spun eu ca mi-a spus omu'!
OANA: Si semneaza, cine, procesul verbal?
BR: Il semneaza el si cu omu' care-l audiaza!
OANA: Si? A... omul pe care-l audiaza, nu?
BR: Da, da, da, da!
OANA: Aha!
BR: Da! E mai ciudata, stiu, na!
OANA: Da! N-am mai pomenit asa ceva! O fi o chestie de-a DNA-ului noua si interesanta!
BR: Cred ca!
OANA: Eu n-am auzit de asa ceva!
BR: Da! Pai ... (neinteligibil)
OANA: Da, despre ce, Rita?
BR: Ce-i intreaba? Cei care-au fost... daca mi-au dat mie ceva!
OANA: Doamne fereste!
BR: „Daca am dat sau am primit!” Stii? Daca mi-a dat sau am primit ceva! Da' zic, „na asta-i buna!”
OANA: Pentru ce, asta?
BR: Cum pentru ce?
OANA: Pentru ce?
BR: A! Pentru ca... pentru hartiile alea ale lor, pentru dosare... solutionate!
OANA: Si legat de mine?
BR: A! Nu, nu, nu! Da' a intrebat ceva, i-a intrebat si pe politisti, c-a fost la Dealu Morii, si la astia s-antalnit si cu astia de la Rachitoasa, stii?
OANA: Asa!
BR: Si-a intrebat... Aa! „Stiti cumva daca doamna primeste sau cara sau duce ceva?” Si astia au zis: „Nu dom'le, nu stim nimic! De unde sa stim ceva? N-avem nicio treaba!”
OANA: Cu ...? Cui adica?
BR: Ei! Nu stiu! „Da' n-ati auzit, nu nu stim nimic!” A fost cam evaziv, stii? Intrebarea... si , evaziva intrebarea, si mai ambigua, asa!
OANA: Ihi!
BR: Asa! Si... I! A zis: „care-s relatiile?” Nu stii, asa c-a si fost si la politie si a intrebat „care-s relatiile?” Si...
OANA: Asa!
BR: Da! Si au zis ca: „Bine!” Si... Nimic de probleme, stii?
OANA: Ihi!
BR: La cateva posturi! A, cica: „Eu stiu contrariul!” Stii, a spus el!
OANA: Ihi! Contrariul vizavi de ce? Ca relatiile sunt bune cu politia?
BR: Da, da, da, da!
OANA: Aha!
BR: Ei! Si... Tot pe chestia s-a pistonat, pe cine a fost pana acum, tot pe chestia asta s-a mers! Daca s-a dat sau nu s-a dat ceva!
OANA: Ihi! Si oamenii ce-au spus?
BR: N-au spus nimic de tine! Ei! Nu! Da' ti-am zis, de tine atat a fost, discutia cu LIDIA! Cu mine n-a fost discutie de tine!
OANA: Ihi! Nu da' de oamenii? Cu oamenii?
BR: A! Cu oamenii! Pai, pfuuu, he, he! Cu oamenii ti-am zis care au fost discutiile! Eu... trebuia! Sa-i faca pe astia sa spuna: „Da, i-am dat ceva! Orice!”
OANA: Si aia ce au spus?
BR: (neinteligibil)... „N-am dat nimic!” „Nici macar de-un purcel, vreo gaina?” „Ce dom'le, da! Eu n-am nici pentru mine, mai dau si la altul?”
OANA: Da!
BR: Cum adica? Da' ce, ce-i asta? Da nu s-a mai pomenit asa ceva, efectiv.
OANA: Da!
BR: „Niciodata in viata!” Si nu, oamenii, logic au spus: „nu, nu, nu!” Stii? Pai cica: „da', na!” Si maine, mai are de chemat maine inca!
OANA: Pe cine?
BR: De la Barlad pe unu!
OANA: Asa!
BR: A! De pe la Stanisesti!
OANA: Asa!
BR: Deci de unde a luat dosar! Inclusiv dosarul ala cu „moldoveanu”, ti-am zis ca l-a luat! Ei! Poa' sa-l cheme pe „moldoveanu” de unde l-o gasi!
OANA: Da, da!
BR: Da! Nu-i solutionat, asa este! N-are decat sa-i dea el solutie daca vrea!
convorbire telefonica purtata la data de 14.06.2006, ora 19.45.25 de numita Branga Rita, aflata la postul telefonic 0747.075.576 cu o persoana de sex feminin, apelata cu numele OANA, aflata la postul telefonic 0745.622.065 (folder S143_111000808251)
OANA: Da' corect! Si pe cine? Pe VIOREL sau pe cine...
BR: A! Nu, nimic! Nu ma! Pe el nu!
OANA: Si pe soferul astalalt, care-l ai acum? L-a audiat?
BR: Nu, nu, nu, nu!
OANA: Ihi!
BR: Pe el nu! Probabil mai tarziu, da' nu acum!
OANA: Ihia, ihi!
BR: Nu stiu, nu! Inca nu! Asta este! Nu stiu ce sa zic! Om vedea... ce e, ce o avea de gand, stii?
OANA: I? Da! Nu, nu! E ciudat!
BR: I! Tie cum ti s-a parut asa?
OANA: Mi s-a parut ciudatel!
BR: Ihi!
OANA: Sincer!
BR: Ihi!
OANA: Deci, ca maniera de abordare a problemei, ciudatel!
BR: Ihi! Da, da' tu, ti-a... Ti-a zis, asa ceva, ca a fost la mine? Cum nu stii ce, impresii, pareri?
OANA: Da! Mi-a zis c-a fost, ca mai are treaba, deci, nu! Nimic! Asa! Cam asa a prezentat, stii!
BR: Aha! Aha! Aha!
OANA: C-a avut treaba si mai are treaba!
BR: Ihi, ihi! A! Mai are?
OANA: Da!
BR: Ihi! Da! Aha! Da! Ei! Ce sa-i faci! Daca el are treaba!
OANA: E Ciudat!
BR: Da! Da'din ce rasa o fi provenind asta? Da'cat, cam cati ani are?
OANA: Nu stiu, treizeci si ceva! Si pe politisti ce i-a intrebat RITA? Mai imi zici o data?
BR: Pai, da', da' pe politisti nu i-a audiat, maine ii audiaza!
OANA: ihi!
BR: Tre … Deci, trebuia sa-i audieze azi, da' nu s-au dus, pare-mi-se, nu stiu!
OANA: Ihi!
BR: Deci, nu! Asta nu stiu!
OANA: Ihi!
BR: Nu stiu, nu stiu ce-i cu politistiI!
OANA: Da' de mine ce-o intrebat, cum ne intelegem noi cu politistii sau cum?
BR: Nu, nu! Deci, nu pot sa-ti spun exact, ca LIDIA mi-a re... mi-a relatat! Si nici nu stiu daca o fi adevarat, ce mi-a spus si aia adica...
OANA: Cum ti-a spus?
BR: “M-a intrebat de cati ani esti tu acolo”
OANA: Da! Pai asta nu! Asta m-a intrebat si pe mine, de cati ani sunt aici!
BR: Asa. Cum “care-s relatiile tale”... Ceva de genu' asta... “cu subordonatii”?
OANA: Aha!
BR: Na! “Bune!” De, de STAN, l-a interesat mai mult! Am inteles de la LIDIA, nu stiu!
OANA: Ihi!
BR: De GEANI (n.r. - din informatiile noastre Geani era porecla lui Gheorghe Stan, adjunctul Oanei Haineala, in prezent inspector-sef adjunct al Inspectiei Judiciare), ca “De ce a plecat asa repede, ca de cate ori a venit acolo?” Si nu stiu ce! No!
OANA: Da!
BR: Ei! Da' pai... poa' sa-ntrebe, doar na!
OANA: Da, bineinteles!
BR: Sa-si dea cu parerea de ce-a plecat!
OANA: Da' asta a spus: “Da' eu nu pot sa-mi dau cu parerea! Nu-mi permit sa fac asa ceva!” A zis: “Fiecare cu motivele lui!”
BR: Da, da, da! Si pe tine cand te-a citat, maine?
OANA: Da! Maine, maine! Maine dupa-amiaza!
Iata prin urmare ce discutau cele doua in timp ce erau cercetate de procurorul DNA Eugen Stoina. Se remarca faptul ca Oana Haineala era interesata inclusiv daca soferul Ritei Branga de la Parchetul Podu Turcului va fi audiat. Precizam ca unul din soferii Parchetului condus de Rita, pe nume Plesu Ioan, a declarat la ancheta DNA cum o ducea frecvent pe sefa lui in locurile unde se afla Haineala:
“Cunosc faptul ca SCHMIDT HAINEALA OANA, prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau, a cautat-o pe BRANGA RITA la Parchetul de pe langa Judecatoria Podu Turcului, iar de obicei cand ma deplasam la Bacau, impreuna cu BRANGA RITA aceasta mergea in biroul lui SCHMIDT HAINEALA OANA pentru a se vedea cu ea fapt care mi-a dat impresia ca cele doua sunt in relatii apropiate, avand in vedere si faptul ca nu vizita alti procurori sau alte persoane...”
(Va urma)
Sursă: WWW.luju.ro