Publicat: 23 Ianuarie, 2015 - 17:28

Dosarul "Mafia retrocedărilor" vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. 

În acest dosar au fost trimişi în judecată fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane.

În aceeaşi cauză vor fi judecaţi şi Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, şeful Romsilva, Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.

Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza, Lorand Andras Ordog, Dan Costin Bengescu şi Iosif Kadas sunt arestaţi preventiv, iar Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob şi Jănică Poenaru, în arest la domiciliu.

Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Părţi civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanţelor, şi persoana fizică Alina Suciu.

Iată principalele stenograme din acest dosar:

Dan Bengescu-  Andrei Hrebenciuc 

Dan Bengescu îi spunea lui Andrei Hrebenciuc că prinţul Paul are "o jenă financiară foarte puternică":

Dan Bengescu- Tu-l ştii pe PAUL, am mai vorbit noi de el.
Andrei Hrebenciuc- Da.
Dan Bengescu- Omul are o jenă financiară foarte puternică.
Andrei Hrebenciuc- Da.
Dan Bengescu- Şi e pe cale să facă o mişcare greşită, în sensul că trebuie să dea vreo 20 000 mâine, nu ştiu la ce bancă şi eu nu i-am finalizat proiectul decât... îi finalizez proiectul undeva la începutul lunii decembrie, că îi lipseau lui nişte documente. El a zis sâmbătă că se duce exact la personajul la care nu aş mai vrea eu să se ducă...
Andrei Hrebenciuc- Da.
Dan Bengescu- Dacă se duce la ăla, să-i dea ăla, ăla îi va da cu o singură condiţie: să-i semneze pentru cele 40 (se face referire la cele 40.000 de ha Pădure Broşteni).
Andrei Hrebenciuc- Gata, am înţeles.
Dan Bengescu- Ţi-am zis numai aşa, că am auzit acuma pe piaţă, ştii. Şi nu aş vrea, că dacă îi semnează lu' ăla pe alea 40, e păcat.
Andrei Hrebenciuc- Ok, perfect, gata, vorbesc.

Imediat după această discuţie, Andrei Hrebenciuc l-a sunat pe Viorel Hrebenciuc solicitându-i să-l ajute financiar pe Prinţul Paul, se mai arată în referatul procurorilor.

În data de 27 noiembrie 2013, Andrei Hrebenciuc ia din nou legatura cu Dan Bengescu.

Dan Bengescu : … Mâine mă duc pe la Oneşti, am altă etapă, cu contestările alea care le-au făcut ei.
Dan Bengescu : - Ei tot vin cu fel de fel. Prima dată a fost 17 octombrie, au cerut ceva, le-au dat un termen. La termenul următor au cerut să suspende întrucât au făcut o revizuire, s-a mai dat acuma, noi am depus nişte documente...
Andrei Hrebenciuc- Vai!

În referat se regăseşte şi interceptarea unei discuţii ulterioare între Andrei şi Viorel Hrebenciuc, ce a avut loc pe 2 decembrie 2013

Andrei Hrebenciuc: Ai întâlnire cu Bengescu?
Andrei Hrebenciuc: OK, bine, bine...
Viorel Hrebenciuc: Cine te întreba?
Andrei Hrebenciuc: Bengescu ăsta.
Viorel Hrebenciuc: Dar vine şi el?
Andrei Hrebenciuc: Păi, da, aşa am înţeles.
Viorel Hrebenciuc: Dacă vine, e perfect.

Paltin-Sturdza- Hrebenciuc- Adam

Procurorii DNA au descoperit acasă la prinţul Paltin-Sturdza o înregistrare ambientală făcută de acesta în timp ce negocia cu deputaţii Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc detaliile afacerii legate de retrocedarea câtorva zeci de mii de hectare de păduri. Potrivit discuţiilor, Hrebenciuc se lăuda că putea promova legi cu dedicaţie, sau că numea secretari de stat şi înalţi funcţionari. 

Hrebenciuc: Eu sunt de 20 de ani în politică, de după '90, aşa, s-au spus toate prostiile despre mine, dar până la urmă, dacă stăm să ne uităm, nu s-a dovedit absolut nimic. Şi n-am fost chemat niciodată, niciunde, dar n-am niciun fel de probleme, stau de vorbă cu oricine şi nu mi-e frică pentru că n-am…. hai să vă spun şi de ce n-am probleme, ca să mă înţelegi exact. E o discuţie cu Năstase, că e la modă astăzi, da. Eu lucrez cu Năstase din '94 şi vă şi spun că-n '92 eu l-am pus şeful Camerei Deputaţilor, că eu eram consilierul lui Iliescu… lui Iliescu '92, şi eu ştiu exact în 15 august '92, când l-am lămurit pe Năstase la Iliescu, la Predeal, să vină pe liste la noi, că nu vroia să vină aici, mergea în partea cealaltă.

Adam: Aşa e, aşa e.

Viorel Hrebenciuc i-a explicat lui Sturza că şi în Ungaria, Polonia şi Cehia, cei implicaţi în privatizări au fost arestaţi ulterior şi că valul acesta va veni şi la noi.

Hrebenciuc: E clar că se va întâmpla şi la noi treaba asta, vine valul şi la noi. Păi vreau ca valul ăla să mă găsească... să fac, să n-am probleme, mă, şi când o trece valul, o să ridic capu' şi-o să încerc să mă apuc să fac nişte treburi serioase. Valul a trecut, domnu' Sturdza, deci acuma îmi pot permite, avem reguli clare, Uniunea Europeană, suntem membri în Clubul celor 27-28 de la 1 iunie. E altceva, nu mai merge cu porcării, nu mai ţine, gata, s-a închis. Cine a făcut evaziune şi nu l-a prins nimeni, să fie sănătos, ţi s-a şi dovedit că aşa cum au venit banii, aşa i-au şi cheltuit, că n-au avut creier.

Adam: I-au pus în Cipru, ha, ha, ha!

Hrebenciuc: Sunt idioţi, sunt idioţi!

Stenograme: Tudor Chiuariu- Paltin Sturdza

Din 10 ianuarie a fost cercetat în dosar şi senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în cazul căruia procurorii DNA Braşov au luat măsura controlui judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. 

În 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiurariu, acuzându-l că i-a cerut trei milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari din judeţul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.

Chiuariu l-a asigurat pe Gheorghe Paltin Sturdza de "bunavoinţa tuturor factorilor de decizie" în ceea ce priveşte punerea în posesie asupra suprafeţelor de padure retrocedate ilegal, conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, care conţine interceptări.

Afirmatia a fost facută în cadrul unei intalniri care a avut loc pe 7 februarie 2013 la domiciliul primarului din localitatea bacăuană Slanic Moldova, unde accesul a fost permis fara telefoane mobile. 

"Scopul acestei intalniri a fost acela de a-l convinge pe inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe ca inculpatii Chiuariu Tudor Alexandru si Varga Ioan Gheorghe detin situatia sub control si prin influenta pe care o au ii pot determina pe cei implicati in procesul de retrocedare sa grabeasca aceasta activitate", se arata in rechizitoriu.

Chiuariu încheiase anterior un contract fictiv de asistenţă juridică în valoare de 2,5 milioane de euro cu Sturdza, reprezentat prin mandatarul Ioan Gheorghe Varga, iar din discutia interceptata reiese ca parlamentarul liberal încercă să-i convinga pe ceilalti ca îşi merită banii si ca va determina punerea în posesie pe suprafeţele de padure obtinute fraudulos.

Fragmente din interceptari:

Tudor Chiuariu: Eu am vrut sa ne vedem si ma rog sa fie de fata (...) pentru a nu exista discutii de buna... vizibilitate cu care se intampla lucrurile si sa fiti convinsi ca lucrurile se misca cat de repede se pot pe baza legii si pe baza actelor pe care le avem...

Paltin Sturdza: Pai asta e...

Chiuariu: Si avem bunavointa tuturor factorilor de decizie... sa aplice legea. Vroiam sa ne vedem la ochi, sa nu credeti ca e ceva, ca e nu stiu ce, sigur ca dupa ce... ma rog, am intrat noi in perioada asta, au fost perioade din astea mai complicate, cu comunicatul, cu alegeri si de asta nu s-au miscat in ritmul in care v-ati asteptat, dar suntem pe drumul cel bun.

(...)

Chiuariu: Absolut ... in principal sa ne vedem la ochi si sa aveti convingerea ca nimeni nu vrea sa franeze procesul acesta sau sa compromita interesele.

Sturdza: Unde-i lege nu-i tocmeala.

Chiuariu: Ce spune judecatorul se va pune in aplicare.

(...)

Sturdza: Mai avem ceva de discutat? Daca nu, noi plecam acasa.

Chiuariu: Mergeti ca si asa e tarziu, mesajul pe care am vrut sa vi-l transmitem este ca suntem aici si ne ocupam de ce trebuie sa facem aici.

Sturdza: O.K.

Chiuariu: Nimeni nu e rau intentionat.

Sturdza: Ha, ha, putem sa plecam linistiti."

In urma discutiilor de la Slanic Moldova, Gheorghe Paltin Sturdza a notat in agenda personala, gasita de anchetatori la perchezitii: "Chiuariu ne asigura ca, desi au fost intarzieri, lucrurile merg bine".

Potrivit procurorilor DNA, contractul de asistenta juridica in urma caruia Chiuariu ar fi urmat sa primeasca 2,5 milioane de euro, suma majorata ulterior prin act aditional la 3 milioane de euro, a fost incheiat doar pentru a masca traficul de influenta.

"Analizand obiectul contractului de asistenta juridica, este evident ca pentru doua procese banale in caile extraordinare de atac si pentru asistenta juridica in faza de executare a unei decizii judecatoresti (cel mult efectuarea unor notificari), onorariul apare ca nerealist. 

Astfel, se poate concluziona cu usurinta ca respectivul contract de asistenta juridica ascunde in interiorul sau pretul influentei vandute de omul politic Chiuariu Tudor Alexandru, fost ministru al Justitiei, pe langa functionarii cu atributii privind executarea decizie 231/2012 (prefect, subprefect, primari, OCPI, ITRSV, Directia Silvica Bacau)", se arata in rechizitoriu.

Stenograme: Chiariu-Gabriela Zaharia- Petar Daniel Vasilievici- Sturdza

Chiuariu ar fi sustinut la o intalnire cu Gheorghe Paltin Sturdza si alte persoane ca, daca nu ar fi 'intrat' in aceasta cauza, nu s-ar fi obtinut hartile pentru padurile revendicate ilegal si nu erau pe punctul de a obtine titlul de punere in posesie.

Din inregistrarea convorbirii purtate de catre Paltin Sturdza, beneficiarul retrocedarii, Gabriela Zaharia, Tudor Chiuariu si Petar Daniel Vasilievici, in biroul 'SCA Chiuariu si asociatii', procurorii au retinut ca relevante urmatoarele dialoguri:

"Chiuariu: Sper ca stiti de ce v-am chemat, adica, ma rog, dupa parerea mea e mai mult decat mijlocul operatiunii, e angajat domnul Varga, dupa cum bine stiti, si domnul Varga nu mai are contract cu dumneavoastra, da... si atunci nici noi nu mai putem actiona.

Sturdza: Pai dumneavoastra pe ce directie actionati, pe partea juridica nu, reprezentant la Satu Mare...

Chiuariu: Partea juridica, dar nu numai in instanta, partea juridica de acolo de la fata locului, cu hartile, pai practic... noi am facut inscrisul. Acum eu nu stiu ce s-a intamplat dar fata de, nu stiu, as vrea sa-l chem pe unul de pe aicea... (s.n. Vasiljevic Petar Daniel - prieten cu Chiuariu, fara vreo calitate in SCA Chiuariu).

Chiuariu: Nu numai asta, dar daca nu intram noi acolo, nu aveam acuma hartile si nu eram pe punctul de a obtine titlul de punere in posesie, iar de intarziere nu-l putem invinovati pe Varga pentru ca noi am fost acolo tot timpul si noi stim cat de greu s-au miscat lucrurile si va spun ca, daca eu nu intram in chestiunea asta, nu aveam acuma hartile si nu eram pe punctul de a recupera...

(...)

Chiuariu : Aaa... am fost pe la primarii astia, unde avem noi treaba si vine primarul si-mi zice: hai, hai, asta e casa lui Gigel, aicea e o cladire, prin hotararea asta speciala are si o mica... nu spune totul! De unde si pana unde.

Domn1: E ceva! E ceva!

Zaharia : E fantastic! Cum se misca treburile!

Sturdza: La Comanesti si in alte localitati, nu-i asa?

Chiuariu: Eu am intrat pe o anumita relatie cu oamenii astia... acuma toata lumea merge pe o anumita directie, indicata de mine... aaa... in prima faza si nu numai, si dupa si rapid!

Domn1: Continuam!

Chiuariu: Avem pe raza judetului Bacau, pe legea noua pe care o sa si-o asume Guvernul saptamana viitoare, e un articol expres si dupa aia ne ducem pe alte judete! Adica, in momentul in care am pus toata chestia asta pe traiectorie, nu poate da gres! Dar sa stiu ca mergem impreuna, ca altfel...

(...)

Domn1: ...si alt secret, Varga s-a dus cu niste clienti acolo, el a cheltuit si chiar a cheltuit, Varga a platit niste bani, pentru ca si noua ne-a platit un onorariu inainte pentru ca altfel nu ne apucam de munca...

Chiuariu: Bun, ma rog, cu sau fara vorbele lui Varga s-a creat o oarecare emotie ca e o patrime din suprafata judetului, ca... emotie pe subiectul asta pe local, na.

Zaharia: Pai din ce spuneti este foarte greu.

Chiuariu: Pai da, sa stiti ca si noi am intampinat o oarecare rezistenta, dar in momentul asta lucrurile au intrat pe un fagas de normalitate.

Potrivit documentului, participantii au discutate si despre sumele care trebuiau platite:

"(...) Sturdza: 3 milioane jumatate pentru ce?

Vasilievici: Pentru toata suprafata!

Sturdza : Toata?

Zaharia : Toata? Ne faceti contract!

Vasilievici : Toata! Toata suprafata asta dar pentru prima punere in posesie trebuie platit un milion jumatate!

Sturdza: Da, dar de fapt eu de unde sa va dau daca nu vand?

Vasilievici: E, vedeti! Asta era, ca eu cand am facut contractul cu Varga n-am tinut cont ca...

Sturdza: Nu exista cumparator!

Vasilievici: Ba da, exista cumparator doar ca nu-l mai agreati sa fie cu Varga!

Chiuariu: Ultimul act aditional cu sume e acesta! Care e 3 milioane de euro si 500 de mii de euro onorariu de succes!

Vasilievici: Da, 3 milioane jumatate valoarea contractului!

Chiuariu: Predarii titlurilor de proprietate!

Vasilievici: Da!

Sturdza: Facem toate sau facem defalcat pe paduri?

Vasilievici: Domnul Sturdza! Noi vrem sa va dam mai multe...?.. daca se poate.

Sturdza: Nu, dar vreau sa stiu, dumneavoastra...! Hai sa zicem ca ajungem la o intelegere, da? Deci dumneavoastra spuneti aici '3 milioane se vor achita in 14 zile de la semnarea contractului!' 3 milioane. Cum sa va platesc? Aici e problema! Daca eu am titlul de proprietate, eu il vand si n-o sa va dau banii!

Vasilievici: Dar nu stiti cand il vindeti!

Sturdza: A, nu! Il vand imediat!

Vasilievici: Da?

Sturdza: Da! N-am nicio problema! N-am nicio problema!

(...)

Sturdza: Da. dvs. spuneti aicea ca, mi-ati spus la inceput, ca astia 3 milioane sunt pentru toata suprafata.
Chiuariu: Nu. 3 milioane sunt ca sa punem in executare acest contract. Ceea ce noi ...?... asta nu e, acesta e obiectul contractului. Ce avem noi onorariu fix e 3 milioane. Asa scrie. Onorariu fix 3 milioane si onorariu de succes 5 sute de mii. Am putea considera eventual ca onorariul ala de succes se poate face proportional. Adica daca aveti dvs. numai 40, dam numai 6. Vedem cat e din 5 sute de mii. Ne gandim asa, onorariul de succes. Sturdza: Hai sa o lasam asa. Dvs. ati spus foarte clar. Dvs. faceti o lucrare, cu titlu de proprietate pe 6 mii 2 sute de hectare.

Chiuariu: Da.

Sturdza: Pentru treaba asta cat vreti? 3 milioane? Data viitoare alte 6, alte 3?

Zaharia: Ai uitat ceva.

Chiuariu: In momentul in care o sa pot sa-mi dau seama ce mai putem lua de acolo...

(...)

Sturdza: Eu tot n-am inteles. Dvs. spuneti ca vreti 2.000 pentru 6.000 de hectare. Pai. bine, si pentru celelalte 6.000 de hectare viitoare?

Chiuariu: Nu.

Sturdza: Dar cat o sa fie?

Chiuariu: Dar nu-mi dau seama in momentul acesta.

Sturdza: Trebuie sa stim.

Zaharia: Mai mult sau mai putin?

Sturdza: Trebuie sa stim. Dvs. ati facut o lucrare, da? Care se refera la 43 de mii, da?

Chiuariu: Nu. Nu se refera la 43 de mii. Se refera la munca pe care noi tre sa o facem cu Varga, ca sa ajungem la momentul in care pana si un metru se pune in posesie. Pentru ca asta il debloca pe el in relatia lui cu partenerii lui care va dadeau...

Sturdza: Cum ati vazut?

Chiuariu: Nu, eu acum explic care a fost...

Sturdza: Bun. In cazul meu, cum facem?

Chiuariu: Pai, eu asa zic sa facem. Deci e onorariul acesta fix, care e 3 milioane, nu va obliga (?) ...

Zaharia : Pentru? Pentru aceasta etapa? 6 mii 6 sute.

Chiuariu: Daca e nevoie si un metru sa se puna in posesie. Dar nu legam suma de suprafata. Pentru ca e foarte important sa punem piciorul si pe un metru. ...?... mai ales pe legea noua, va spun eu ca nu putem sa nu-i luam pe toti. Dar asta nu o legam suma de ...

(...)

Sturdza: Si am spus ca am o oferta o oferta de 3.200, 19 milioane. Dvs. vreti 3.

Chiuariu: ...?... dupa, da.

Sturdza: Ce se intampla dupa? Aia e.

Chiuariu: ...?... amandoi. Putem sa mai punem in posesie inca 10 mii de hectare. Si dvs. spuneti: eu pentru astia 10 mii de hectare, eu pot sa va dau X.

(...)

Sturdza: Deci, dupa punerea in posesie, cu titlu...

Chiuariu: Dupa faza asta, cand am incheiat, ne asezam la masa si eu spun. Putem sa mai punem in posesie 12 sau 20 de mii...

(...)

Chiuariu: Stati putin sa va pun situatia. Acuma 0, noi avem 0. Daca ne intelegem si mergem mai departe, dvs. o sa aveti 19 milioane sau 16 sau cate o sa aveti, iar noi o sa avem 3. Vi se pare ca toata lumea castiga? La prima faza. Si dupa aia putem merge si mai departe. Adica vi se pare ca nu este lumea interesata de ce castigati? N-are rost sa ne impiedicam, ca sigur, si noi ne-am incordat din toti muschii, ca e o suma care este.

Sturdza: Mare.

Chiuariu: Da.

Sturdza: Acum, dvs. obtineti titlu, eu nu pot sa vand fara titlu, pot sa vand la punerea in posesie...?... Atunci eu vand si va dau banii, dar dvs. o sa spuneti 'Vreau banii inainte'. Nu pot sa va dau. Si atunci gasim o formula ...

Chiuariu: Sigur, trebuie sa gasim o formula. Ca imi inchipui ca nu aveti de unde...

(...)

Sturdza: Nu, ca le avem si noi. Si intrebarea este, sa vedem contractul si dupa aia mai discutam.

Chiuariu: Il trimitem. Pana luni incolo' .

In rechizitoriu, procurorii sustin ca prin intalnirea prezentata anterior a fost reconfirmata teza potrivit careia Tudor Chiuariu a folosit profesia de avocat doar ca "paravan pentru a putea incasa cu temei sume ce reprezinta, in realitate, pretul traficului de influenta".

In acest sens, sustin anchetatorii, este edificatoare prezentarea lui Petar Daniel Vasilievici drept un avocat sau un angajat al SCA Chiuariu, in realitate acesta fiind un prieten al lui Chiuariu, care s-a asociat cu acesta pentru realizarea intregii activitati infractionale.

"Avand in vedere importanta perceptiei personale in cazul comiterii unor astfel de fapte, aratam mentiunile efectuate de catre Sturdza in 12 aprilie 2013:

'- Mers eu la Buc cu Chiuariu
-    Am vazut hartile. Par OK
-    Chiuariu va face un contract cu mine
-    Varga poate fi intermediar ca oricare altul
-    Chiuariu vrea 3.5 milioane pentru primele 6250 HA