Publicat: 5 Aprilie, 2019 - 09:08
Share

Conform înscrierilor la zi, la prima etapă a Campionatului Naţional de Sprint-Urban şi a Cupei Sepsi şi-au anunţat intenţia de participare un număr de 172 de sportivi, număr ce a depăşit cu mult aşteptările cele mai optimiste ale organizatorilor. Amintim că la conferinţa de presă de săptămâna trecută ce a avut loc la sediul Primăriei din Sfântu Gheorghe s-a vehiculat cifra estimativă de o sută douăzeci de persoane. Parcurgând lista de start regăsim cu precădere sportivi din Transilvania, dar alături de aceştia aproape toate regiunile istorice îşi au proprii reprezentanţi. Alături de oraşele importante din judeţele vecine ca Braşov, Săcele, Târgu Mureş, oraşul Victoria sau Miercurea Ciuc au emisari la această competiţie o serie de alte centre urbane importante din România: Oradea, Baia Mare, Cluj, Alba Iulia, Hunedoara, Craiova, Târgu Jiu, Câmpina, Ploieşti, Roman şi Bucureşti. Vor fi prezenţi şi campionii naţionali de seniori la zi ai probei de sprint: Zincă Ionuţ (Unirea Alba Iulia) şi Anghel Andra Cecilia (Universitatea Craiova), alături de numeroşi alţi membri ai loturilor de seniori, tineret şi juniori.

Competiţia a stârnit şi interesul celor din Sfântu Gheorghe, douăzeci şi doi dintre ei decizând să se transforme în GPS uman şi să guste sarea şi piperul alergării cu harta în mână. Majoritatea acestora sunt membrii inimosului şi numerosului grup Fitness Tribe, două persoane reprezentând Cercul Gáll Lajos. Aproape toţi sunt la primul contact cu sportul denumit orientare. însă oarecum surprinzător şi acest sport îşi are adepţii tăcuţi şi la Sfântu Gheorghe, pe lista de start regăsindu-se şi un fost practicant al orientării din localitate în persoana lui Szabó Edvárd Tibor.

Cel mai lung traseu în concursul de sprint urban programat sâmbătă după amiaza este de 2.5 kilometri în linie aeriană, iar cel mai scurt de 1,5 kilometri. Centru de concurs va fi în clădirea Liceului Plugor Sándor, iar zona de start va fi amplasată în curtea aceleiaşi unităţi de învăţământ. Zona de concurs va fi cu precădere parcul central denumit odinioară 'Potsa-park', dar unele trasee vor atinge şi străzile Váradi József, Castanelor, Rândunicilor, Porumbeilor, Grădinarilor, Victor Babeş şi Gábor Áron. Deşi concurenţii aleargă în cea mai mare viteză posibilă cu precădere pe trotuare şi traversează strada, de regulă, pe trotuare, organizatorii fac apel şi pe această cale la înţelegerea şi atenţia sporită a conducătorilor auto care se deplasează pe străzile amintite mai înainte în ziua de sâmbătă 6 aprilie a.c. în intervalul orar 15.00-16.30. Premierea primei etape va avea loc în vecinătatea sosirii aflate în vecinătatea Teatrului municipal Tamási Áron începând cu ora 16.30.

Harta de concurs a fost cartografiată şi desenată la scara de 1:4000 cu diferenţă de nivel de doi metri de către dascălul romaşcan Pătraş Florin la jumătatea lunii martie. Trasatorul etapei este Ráduly Róbert Kálmán (Miercurea Ciuc), controlorul competiţiei fiind Szász János (Dăneşti), iar cronometrorul oficial a fost desemnat Enyedi Andrei (Cluj).

În cea de a doua zi a competiţie sportive întrecerile se mută pe pista de atletism al stadionului municipal unde vor avea loc două serii cinci mii şi una de zece mii de metri. La acestea vor lua startul în total peste 120 de competitori. Ca urmare a interesului deosebit, organizatorii au fost nevoiţi să divizeze proba de 5.000 de metri în două serii, la prima dintre acestea, cu începere de la ora 9:30 luând startul 46 de sportivi, iar la cea de a doua, cu startul de la ora 10:20 aliniindu-se la start conform înscrierilor 42 de sportive. Proba de 10.000 de metri ce va începe la orele 11:00 va fi întrecerea sperăm acerbă şi dârză a 37 de oameni de sport. Cupa Sepsi la fiecare categorie de vârstă li se va decerna învingătorilor în aceeaşi zi de duminică, la amiază.

Evenimentul sportiv este organizat de Federaţia Română de Orientare şi CSM VSK Csíkszereda Miercurea Ciuc în parteneriat cu Primăria şi Consiliul local al municipiului Sfântu Gheorghe, la iniţiativa domnului Ráduly Róbert Kálmán.

 

Tag-uri Nume: