13 aprilie 2021

Interesul tinerilor români pentru studii de licenţă, masterat şi doctorat în străinătate creşte

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Datorită pandemiei de COVID-19, piaţa internaţională s-a restructurat în mai puţin de un an, iar în domeniul educaţiei aceste schimbări s-au resimţit cel mai tare. În ciuda incertitudinilor despre ce urmează să se întâmple, un studiu internaţional realizat de International Student Recruitment susţine că în continuare 78% dintre elevi şi studenţi îşi doresc să îşi continue studiile, în timp ce doar 3,9% din respondenţi au spus că îşi doresc să amâne planurile de a studia mai departe pentru moment.

Studiul în străinătate – chiar mai căutat după schimbările majore din Europa

Dorinţa de a studia în altă ţară decât cea natală pare să fi crescut cu 15%, conform studiului mai sus menţionat, iar acest lucru se poate observa şi în atitudinea elevilor şi studenţilor români faţă de evenimentele educaţionale.

„În mod surprinzător, nu a existat un impact asupra dorinţei de a merge la studii în străinătate în 2020 potrivit datelor interne ale Grupului EDUCATIVA. În schimb, procesul de decizie este mai dificil pentru că sunt întrebări noi la care elevii şi studenţii caută răspunsuri: Voi putea pleca la studii în străinătate? Dacă da, când? Voi învăţa online sau nu? Care va fi impactul asupra vieţii de student?.” declară Rareş Almaş, Event Manager RIUF – The Romanian International University Fair.

Trecerea de la offline la online – o provocare pentru evenimentele şi instituţiile educaţionale

Cursurile online, dificultatea de adaptare a sistemelor educaţionale şi a evenimentelor la o nouă dinamică 100% online într-un timp atât de scurt şi-a pus amprenta asupra calităţii interacţiunilor, informaţiilor primite, dar şi a nevoilor elevilor şi studenţilor din România.

„Cu o săptămână înainte de ediţia RIUF Spring 2020, am aflat că suntem nevoiţi să anulăm evenimentul. Cea mai bună alternativă pe care am avut-o a fost să mutăm totul în mediul online. La numai 5 săptămâni de la anularea evenimentului fizic, a avut loc prima ediţie Virtual RIUF la care au participat peste 6.000 de elevi şi studenţi, împreună cu peste 80 de universităţi din România şi alte 10 ţări. Acum, la un an de la începutul epidemiei, echipa RIUF se pregăteşte să organizeze cel de-al 3-lea eveniment virtual, pe data de 8 aprilie. Mutarea în spaţiul virtual a făcut parte din acest proces de „supravieţuire”, iar pentru mulţi elevi şi studenţi, Virtual RIUF este o gură de aer proaspăt într-o realitate care i-a ţinut captivi.

Evenimentele online au reuşit să ofere în acest an singurul punct de legătură între reprezentanţii universităţilor şi studenţii, tocmai de aceea aceştia continuă să participe în număr mare la Virtual RIUF. Însă, trebuie să ţinem cont de faptul că mediului academic local şi internaţional îi lipseşte foarte mult interacţiunea fizică, aşa cum ne lipseşte tuturor, aspect care nu poate fi înlocuit 100% de digitalizare şi tool-urile online.”, declară Rareş Almaş Event Manager RIUF – The Romanian International University Fair.

Cea mai mare platformă online dedicată unui eveniment educaţional din România

Pe 8 aprilie 2021, RIUF – cel mai mare eveniment educaţional va organiza o nouă ediţie virtuală la care vor participa peste 60 de universităţi şi instituţii educaţionale din peste 10 ţări. Expozanţi din Marea Britanie, Olanda, Belgia, Germania, Grecia sau România vor participa pentru a interacţiona cu cei peste 6.000 de participanţi aşteptaţi.

Elevii de liceu şi studenţii interesaţi de oportunităţile de studiu din România şi din străinătate vor putea afla informaţii despre peste 6.000 de programe de licenţă, de la reprezentanţii oficiali ai instituţiilor prezente şi tinerii români care deja studiază în străinătate. În plus, pot afla răspunsuri la întrebări legate de procesele de admitere, tipurile de programe de studiu potrivite pe nevoile şi aptitudinile lor, bursele şi sursele de finanţare la care au acces, viaţa de student internaţional.

„Am dorit să ne apropiem cât mai mult de interacţiunea facilă şi naturală a evenimentelor offline, tocmai de aceea am investit în dezvoltarea unei platforme pe care se desfăşoară ediţiile virtuale. Aceasta le permite userilor interacţiune individualizată, acces rapid şi uşor la informaţiile şi răspunsurile de care au nevoie, posibilitatea de a crea micro comunităţi în interiorul evenimentului pe diferite topicuri de discuţie, toate acestea din confortul casei lor.”, mai afirmă Event Managerul RIUF – The Romanian International University Fair.

Participarea la ediţia virtuală RIUF – The Romanian International University Fair este gratuită, prin completarea formularului de înregistrare de pe www.riuf.ro.

EDUCATIVA este un grup de organizaţii non-guvernamentale şi companii ce dezvoltă produse şi servicii educaţionale care ajută tinerii români în identificarea şi fructificarea oportunităţilor de dezvoltare personală. Printre proiectele Grupului EDUCATIVA se numără serviciile de consiliere educaţională EDMUNDO, UNIVERSALIO şi EDMERICA, serviciul de recrutare Reviro şi platforma centralizată de înscriere la universităţi din România, AdmitereOnline.ro, dar şi EA – The Entrepreneurship Academy, Academia Europeană pentru Asistenţi Medicali şi Opţiuni de Carieră.