Publicat: 31 Mai, 2017 - 11:30
Share

Adresată: Domnului Sorin Grindeanu, prim-ministrul României și domnului Florian-Dorel Bodog, Ministrul Sănătății

De către: Robert-Nicolae Turcescu, deputat circumscripția 14 Constanța

Obiectul interpelării: Situația Unității de Primire Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență 'Sf. Apostol Andrei' Constanța

Domnule prim-ministru,

Domnule ministru,

Președintele Consiliului Județean Constanța, domnul Horia Țuțuianu, mi-a adus la cunoștință, printr-o scrisoare oficială, situația Unității de Primire Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență 'Sf. Apostol Andrei' Constanța. Această unitate medicală este singura structură care asigură asistența medicală de urgență pentru aproape 770.000 de locuitori ai județului Constanța, precum și coordonarea regională pentru Regiunea Sud-Est, primind pacienți transferați de la unități din județele limitrofe (Tulcea, Ialomița, Călărași). De asemenea, Unitatea de Primire Urgențe Constanța asigură asistența medicală de urgență pentru turiștii români și străini sosiți pe litoral în sezonul estival, fapt care duce la o creștere substanțială a numărului pacienților în această perioadă.

Cu toate acestea, pentru anul 2017 bugetul aferent Titlului II cheltuieli materiale aprobat este de 6.491 mii lei, reprezentând 54,09% din bugetul solicitat (12.000 mii lei) și 61,38% din bugetul anului 2016 (10.575 mii lei) aprobat pentru aceeași destinație. Subdimensionarea bugetului pune în pericol activitatea unității medicale menționate și creează disfuncționalități majore în desfășurarea activității medicale. Mai mult, acest buget a fost transmis trimestrializat, ceea mai mică sumă fiind alocată pentru trimestrul III (1.373 mii lei), respectiv exact pentru perioada sezonului estival, în care numărul de pacienți este imens. Toate acestea au dus la situația în care, în prezent, pentru trimestrul II deja nu mai există fonduri necesare pentru plata furnizorilor de medicamente, materiale sanitare, reactivi sau investigații paraclinice, așa încât Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență 'Sf. Apostol Andrei' Constanța se află în situația blocării activității.

Având în vedere aspectele sesizate, vă solicit corectarea bugetului alocat Unității de Primire Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență 'Sf. Apostol Andrei' Constanța prin suplimentarea acestuia cel puțin la nivelul execuției bugetare a anului 2016, astfel încât să permită desfășurarea în condiții normale a actului medical și trimestrializarea acestuia să țină cont de specificul zonei și activității UPU Constanța și anume creșterea numărului de pacienți în timpul sezonului estival.

Solicit răspuns în scris.

Vă mulțumesc!

Cu considerație,

Deputat Robert-Nicolae Turcescu

Circumscripția 14 Constanța