Publicat: 27 Iunie, 2017 - 15:00
Share

Interpelare adresată: Doamnei Sevil SHHAIDEH, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene

De către domnul senator: Mircea Cazan

Circumscripția electorală: nr 34 Sibiu

Grupul Parlamentar: PNL

Ședința Senatului din data de: 26 iunie 2017

Obiectul întrebării:Ce ați făcut cu banii din Programul Național de Dezvoltare Locală ?

Vă întreb doamna ministru Shhaideh, care am înțeles că încă sunteți în funcție, după ce v-ați retras demisia, ce explicații ne furnizați vizavi alocări făcute prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Mai concret, vă rog să spuneți cetățenilor români, după ce criterii ați acordat sumele, cum s-au produs ele și cum s-au furnizat aceste rapoarte de aprobare a ordinului de ministru imediat după demisia dvs de vineri 16 iunie a.c ?

În presă se vehiculează niște documente cu privire la alocarea unor fonduri de la Ministerul Dezvoltării de pe PNDL 2. Ați declarat că a doua etapă a PNDL finanțează 9.500 de obiective de investiții, din care 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli și 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Pentru aceste investiții sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei credite de angajament. Care sunt acestea?

Dar de ce aceste documente s-au făcut pe ascuns pentru că până la urmă ele reprezintă alocări din bugetul public, nu sunt alocări din buzunarul dvs, ci din bugetul României care trebuie să fie cât mai transparent. Și nu este normal ca aceste alocări de fonduri să fie făcute pe data de 15 iunie, începând cu ora 17,00, după ce dvs v-ați dat demisia, mai precis între orele 17,04 și 17,18.

Vă întreb, doamnă Ministru, de ce timp de șase luni, nu ați dorit să demarați acest program structurat pe trei componente importante pentru România: modernizarea satului românesc, regenerarea urbană a municipiilor și orașelor, respectiv infrastructura la nivel județean?

În încheiere, vă întreb domna Ministru, ce s-a întâmplat cu proiectele depuse de primarii localităților din județul Sibiu si aici amintesc Alma, Bazna, Blăjel, Slimnic, Racovița, Avrig, Orlat, Gura Râului etc.

Solicit răspuns scris,

Senator PNL Mircea Cazan