Publicat: 7 Iunie, 2017 - 12:21
Share

În urma multiplelor solicitări pe care le-am primit în timpul consultărilor cu angajații Centrului Județean de Aparatură Medicală Dolj și reprezentanții Centrului de Aparatură Medicală din județul Olt, am hotărât să înaintez câteva puncte de vedere domnului ministru Florian-Dorel Bodog.
În acest sens, i-am adresat domnului ministru o interpelare cu titlul „Centrele județene de aparatură medicală au nevoie de sprijin” în conținutul căreia am specificat faptul că Regulamentul de Organizare și Funcționare a centrelor județene de aparatură medicală aprobat de Ministerul Sănătății asigură necondiționat funcționarea aparaturii medicale din cadrul unităților sanitare publice, cât și controlul, modul de funcționare a aparaturii medicale la parametri, conform legislației în vigoare, cu emiterea de avize tehnice pentru lucrările executate, precum și eliberarea de documente necesare casării aparaturii medicale din dotarea unităților sanitare publice, fără a percepe costuri suplimentare.
Pe scurt, am remarcat situația dificilă în care sunt puse aceste centre ce se autofinanțează și am solicitat să li se acorde mai multe prerogative. Conducătorii lor nu solicită salarii mai mari sau beneficii personale, ci dreptul de a efectua verificarea periodică a dispozitivelor medicale în județele în care își desfășoară activitatea. Solicită dreptul de a fi lăsați să-și facă bine treaba. Asta deoarece personalul din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale nu poate să efectueze verificarea periodică a tuturor echipamentelor medicale la nivel național. 
Centrele Județene de Aparatură Medicală s-au remarcat încă de când au fost înființate prin promptitudinea cu care au intervenit necondiționat și prin profesionalism.  Au dat dovadă de seriozitate, implicare și atitudine, aducând economii substanțiale privind întreținerea, repararea aparaturii medicale în sistemul de sănătate public și o contribuție semnificativă la buna funcționare a sistemului de sănătate românesc.
Toate aceste aspecte importante și demne de apreciat m-au determinat să-i solicit ministrului Sănătății să modifice art.5 alin.1 din Ordinul 308/2015, astfel încât Centrele Județene de Aparatură Medicală să poată beneficia de dreptul de a efectua verificarea periodică a dispozitivelor medicale cu sprijinul tehnic al Asociației Naționale a Centrelor de Aparatură Medicală din România.
deputat PSD,
 Florinel Stancu