Publicat: 21 Noiembrie, 2017 - 11:11
Share

Stimate domnule Prim-Ministru,

Prin „Revoluția Fiscală” implementată prin Ordonanța de Urgență 79/2017, Guvernul României a expus toți angajații din privat diminuării veniturilor. Syndex a realizat o analiză detaliată a efectelor acestor schimbări. În cele ce urmează, voi încerca să rezum cele mai importante consecințe.

Nu este clar care sunt beneficiile exacte ale acestor modificări, în afara faptului că Guvernul va putea crește salariile  din sectorul public fără a antrena costuri suplimentare. În schimb, riscurile la care sunt expuși angajații, în special cei cu salarii mici, dar și cei din sectorul IT și din cercetare, sunt semnificative. Totodată, deși nu este inclus în analiza celor de la Syndex, întrucât beneficiază de aceeași facilitate fiscală ca cei din cercetare și din producția de programe informatice, persoanele cu dizabilități sunt expuse unui risc semnificativ de a avea salariul net redus. 

Pe scurt, dacă angajatorii nu vor schimba valoarea salariilor brute din contractele de muncă, angajații pot avea veniturile nete reduse cu până la 16.6%, iar în cazul celor scutiți de impozitul pe venit (printre care se află și persoanele cu dizabilități), pot pierde chiar și 22% din salariul lor actual. Sigur, dacă angajatorii vor fi de bună credință, vor putea păstra - mai puțin în cazul celor scutiți de plata impozitului pe venit - la aproximativ aceleași costuri ca până acum, aceleași salarii nete. Dar moralitatea nu este același lucru cu legalitatea. Ce protecție oferă guvernul pe care îl conduceți milioanelor de români cărora le veți lua mai mulți bani în contribuții pentru a face un cadou extrem de generos angajatorilor, de a căror disponibilitate depind acum angajații pentru a nu avea veniturile scăzute? 

De asemenea, domnule prim ministru, ce are de gând să facă guvernul dumneavoastră pentru acei angajați scutiți de impozitul pe venit, care nici dacă vor avea norocul unui angajator de bună credință nu vor putea avea același salariu net la același cost pentru angajator? 

Ce garanții oferiți, domnule prim ministru, mai ales pentru cei care au în prezent salariul brut mai mic de 1900 lei, valoarea propusă pentru salariul minim brut începând cu 1 ianuarie 2018? Venitul net al acestor oameni riscă să scadă chiar și cu 10%, iar procentul românilor care sunt plătiți cu salariul minim pe economie, deja foarte mare (peste 30%), riscă să crească și mai mult.

Ați prevăzut, pe ultima sută de metri, fără a anunța în prealabil, o serie de derogări de la Legea 62/2011, care obligă toți angajatorii din România să inițieze negocieri colective în intervalul 20 noiembrie-20 decembrie 2011, cu scopul de a pune în aplicare prevederile OUG 227/2017 privind Codul Fiscal. Încercați să creați impresia că această soluție va pune la adăpost salariații de scăderile salariilor, ceea ce este fals. În primul rând, nu e prevăzută nici o sancțiune pentru angajatorii care nu respectă prevederile ordonanței și nu demarează negocieri colective la nivel de unitate. În absența unor sancțiuni, prevederile legale sunt irelevante. 

În al doilea rând, începerea negocierii colective nu garantează finalizarea acesteia prin semnarea unui contract colectiv de muncă la nivel de unitate.  Nu în ultimul rând, chiar dacă se reușește semnarea unui contract de muncă/act adițional la nivelul companiei, asta NU înseamnă că salariile nete vor fi menținute. Este foarte posibil ca o parte din noile contracte colective sau acte adiționale  să prevadă salarii nete mai mici decât în prezent. 

În fapt, domnule prim-ministru, ceea ce ați făcut a fost să pasați răspunderea remedierii situației create de modificările aduse Codului Fiscal tuturor salariaților din România. Este o dovadă de iresponsabilitate și ipocrizie. După ce ani la rând PSD nu a făcut nimic pentru a modifica Codul de Dialog Social și a consolida drepturile salariaților și ale sindicatelor, slăbite prin modificările legislative din 2011, acum le cereți angajaților să  găsească soluții pentru o problemă pe care dumneavoastră ați creat-o. Este nedrept și imoral ca după ce din 2012 de când PSD se află la guvernare și până azi nu ați făcut nimic pentru a crește puterea de negociere a salariaților să le pasați azi o asemenea povară. Riscăm tensiuni inutile în relațiile de muncă, poate chiar conflicte de muncă și greve. 

Vedem, așadar, cum schimbările pe care le aduce revoluția fiscală a guvernului nu doar că nu aduc niciun beneficiu real sau semnificativ pentru angajați, pentru oamenii care muncesc, ba îi expune pe cei mai mulți unui risc real și alarmant de a avea veniturile reduse. Mai are rost să menționez, dat fiind interesul scăzut pe care l-a arătat până acum guvernul condus de dumneavoastră pentru o nouă lege a dialogului social, faptul că negocierea salariilor va fi mai dificilă pentru angajați, întrucât o creștere a brutului pe modelul nou va duce la o creștere mai mică a netului decât pe modelul vechi? Valorile sociale ale democrației ar trebui să aducă în societate mai multă solidaritate, mai multă echitate și, în general, mai multă dreptate și protecție pentru cei care muncesc pentru o viață mai bună. Guvernarea actuală, cu modificările pe care le produce prin OUG 79/2017, pare că abandonează complet acest valori, și, implicit, și pe românii care sunt angajați cu un contract de muncă.

Vă rog să îmi comunicați răspunsul în scris.

Cu respect,                                                                                    21.11.2017
Deputat
Adrian Dohotaru