28 septembrie 2022

Intervenţia scafandrilor EOD pentru neutralizarea unui proiectil de artilerie istoric, descoperit în zona Eforie Nord

Distribuie pe rețelele tale sociale:

O grupă de scafandri militari EOD din compunerea Forţelor Navale Române a executat joi, 22 septembrie, o misiune de extragere a unui proiectil de artilerie din capul unei freze de foraj a unui utilaj maritim civil, care desfăşura lucrări de amenajare a plajei la distanţa de o milă marină (aproximativ 2 km) de Eforie Nord.

În jurul orei 11.00, scafandrii EOD au început deplasarea cu o ambarcaţiune rapidă, din portul militar Constanţa, iar la ora 12.20, comandantul grupei EOD a raportat că încercarea de extragere a proiectilului prin mijloace mecanice a prezentat dificultăţi care nu au permis executarea acesteia conform procedurilor specifice.

Pentru eliminarea proiectilului, scafandrii EOD au folosit o încărcătură redusă de explozibil pentru neutralizarea prin spargere a proiectilului blocat în freza de foraj, fără a pune în pericol personalul ambarcat sau siguranţa de navigaţie a utilajului maritim. Procedura utilizată de specialiştii EOD a fost executată în conformitate cu standardele specifice şi cu acordul comandantului navei solicitante, iar intervenţia a fost finalizată la ora 14.00.

Secţia de scafandri EOD din subordinea Centrului de Scafandri este unica structură din România special destinată să intervină la dispozitivele explozive neexplodate sub apă.

Biroul informare şi relaţii publice