3 iulie 2022

Intervenţia senatorul Titus Corlăţean pe tema prevenirii şi combaterii antisemitismului în Europa

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Intervenţia senatorul Titus Corlăţean, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE, în plenul Adunării, pe tema prevenirii şi combaterii antisemitismului în Europa (Strasbourg, 20-24 iunie 2022)

Cu ocazia celei de-a treia părţi a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 20-24 iunie 2022), senatorul Titus Corlăţean, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE, a luat cuvântul pe marginea raportului cu tema: „Prevenirea şi combaterea antisemitismului în Europa”, raportor Petra Bayr (Austria, Grupul Socialiştilor, Democraţilor şi Verzilor).

În intervenţia sa, senatorul Corlăţean a arătat că antisemitismul, negarea Holocaustului, discriminarea şi discursul motivat de ură sunt realităţi extrem de preocupante, tendinţe care au fost semnalate în rapoartele de ţară ale Comisiei Europene împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI), precum şi în Recomandarea de politică generală revizuită nr. 9 a ECRI privind prevenirea şi combaterea antisemitismului, adoptată în 2021. Totodată, senatorul român a salutat faptul că proiectul de rezoluţie face referire la definiţia antisemitismului, adoptată în urma unor negocieri dificile între statele membre, în timpul Preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), martie 2016-martie 2017.

Referitor la experienţa românească în domeniul prevenirii şi combaterii antisemitismului, senatorul Corlăţean a evidenţiat importanţa raportului final din 2004 al Comisiei internaţionale „Elie Wiesel” privind Holocaustul din România, ale cărui recomandări şi concluzii au stat la baza adoptării unei legislaţii adecvate şi creării unei arhitecturi instituţionale robuste în acest domeniu, precum şi adoptarea unor măsuri importante în domeniul educaţiei. A menţionat, de asemenea, adoptarea de către Parlamentul României în 2021 a Legii privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor, în baza căreia, începând din anul şcolar 2023-2024, materia Istoria evreilor şi Holocaustul va fi studiată obligatoriu în învăţământul preuniversitar.

În cadrul dezbaterii în plen, senatorul Corlăţean a pledat pentru respingerea unui amendament promovat de parlamentari cu profil ideologic de extremă stânga, care consideră în mod eronat definiţia antisemitismului adoptată de IHRA incompletă şi ambiguă pe motiv că ar cataloga orice critici la adresa Israelului ca fiind antisemite. În urma intervenţiei în plen a senatorului român, membrii Adunării au respins prin vot acest amendament cu o largă majoritate.

Plenul Adunării a adoptat în final Rezoluţia 2447 (2022) privind prevenirea şi combaterea antisemitismului în Europa, cu 107 voturi pentru, 2 împotrivă şi 7 abţineri.

Sursa foto Senat