Publicat: 2 August, 2013 - 13:17
Share

Peste 60 de angajați ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin acționează de aproape 24 de ore pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată, produs în Parcul Național Domogled – Valea Cernei.

Intervenția pentru stingerea incendiului de vegetație este una dificilă, zona fiind greu accesibilă, cu teren accidentat.
Din cauza pantelor cu grad de înclinare ridicat, apa necesară stingerii incendiului nu poate fi transportată cu autospecialele de intervenție ale ISU, folosindu-se recipiente transportate manual de către pompieri.
În aceste condiții, la acțiunea de stingere a incendiului au fost solicitați lucrători silvici de la Ocoalele Băile Herculane, Nera și Bozovici.

În această dimineață, la solicitarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, un elicopter tip MI 17 al Inspectoratului General de Aviație a plecat în sprijinul pompierilor, cu scopul de a executa misiuni de cercetare aeriană și stingere a incendiului.
***
Elicopterul de tip MI 17 este echipat cu dispozitivul acroşat Bambi-Bucket, care poate dispersa un volum de 3.000 litri de apă.

Când elicopterul ajunge la incendiu, dispozitivul e activat electric şi apa e descărcată deasupra focarului.

Piloții elicopterelor MAI sunt specializați în astfel de misiuni de stingere a incendiilor de vegetație, participând în anii trecuți atât pe teritoriul național, acolo unde a fost cazul, cât și la importante misiuni asemănătoare din străinătate – prima misiune externă debutând în 2007, când un elicopter de tip MI 17 dotat cu sistem de stingere a incendiilor a executat o misiune în Grecia.