15 august 2022

Intră în linie dreaptă primul şi cel mai mare complex muzeal memorial şi educaţional dedicat victimelor comunismului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Intră în linie dreaptă primul şi cel mai mare complex muzeal memorial şi educaţional dedicat victimelor comunismului, realizat şi asumat exclusiv de Guvernul României după 1989, în fostul penitenciar de la Râmnicu Sărat

Investiţia prin PNRR se ridică la peste 10 milioane de euro şi va aduce peste 20.000 de turişti anual

Am participat în această săptămână, în calitate de Reprezentant Special al Guvernului, din nou, la fostul penitenciar comunist de la Râmnicu Sărat, acolo unde vom realiza un complex memorial, muzeal şi educaţional unic în România – „Închisoarea tăcerii” şi centrul educaţional privind comunismul în România. Vizita marchează debutul oficial instituţional al demersurilor Guvernului şi a tuturor entităţilor centrale şi locale implicate pentru perioada 2022-2026, etapa de implementare efectivă a proiectului.

Este practic primul şi cel mai mare complex muzeal memorial şi educaţional dedicat victimelor comunismului, realizat şi asumat exclusiv de Guvernul României după 1989, în fostul penitenciar de la Râmnicu Sărat. Aici au fost închişi în perioada comunistă deţinuţi politici precum Ion Mihalache, Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, Victor Pogoneanu şi alţi membri marcanţi ai partidelor istorice. În perioada 1955-1963, comandantul închisorii a fost Alexandru Vişinescu, condamnat în 2015 pentru crime împotriva umanităţii.

Crimele comunismului trebuie arătate, istoria regimului totalitar trebuie explicată, iar locurile memoriei trebuie să devină repere naţionale pentru tinerele generaţii, o formă de rezilienţă puternică faţă de încercările de falsificare a trecutului sau la revizionismul ce denaturează şi relativizează ferocitatea şi brutalitatea comunismului, teorii care astăzi circulă nestingherite în Europa de Est şi la noi. Acest proiect este vital pentru promovarea memoriei regimului comunist şi a consecinţelor acestuia. Educarea tinerei generaţii în spiritul adevărului, al respectului faţă de drepturile şi libertăţile fundamentale, în paralel cu onorarea memoriei victimelor comunismului este o datorie morală.

După 30 de ani de la 1989, statul român îşi ia în serios misiunea privind politicile memoriei. Prea mult timp a trecut de la cel mai feroce şi mai longeviv regim opresiv care a marcat pentru totdeauna România şi istoria sa. Generaţiile de după 1989 nu au avut şansa să beneficieze de şi educaţie aplicată în acest domeniu – predarea istoriei comunismului văzând cum arată universul concentraţionar unde au fost decimate elitele interbelice.

Astăzi este o misiune obligatorie a statului român şi a Guvernului de a duce la bun sfârşit acest proiect şi celelalte proiecte memoriale pe care Executivul şi primul-ministru le consideră priorităţi de grad 0 în domeniu. Aşa cum declara recent şeful Executivului, „Muzeele memoriale privind victimele comunismului sunt o prioritate pentru România, ţară ai cărei cetăţeni au suferit atrocităţile şi abuzurile sistemului comunist în perioada 1945-1989”.

Am reuşit anul trecut să includem proiectul guvernamental în PNRR, la aproape 15 ani după ce acesta a devenit parte din misiunea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.

Proiectul are în vedere restaurarea închisorii de la Râmnicu Sărat şi amenajarea sa muzeală, realizarea unei expoziţii permanente şi realizarea unui centru educaţional privind comunismul în România în vederea promovării memoriei comunismului şi a consecinţelor sale. Noul complex va deveni un centru pentru derularea unor proiecte culturale, documentare, turistice, care pe lângă expoziţia permanentă va beneficia de sală de conferinţe, arhivă, spaţii didactice şi de cercetare. Proiectul viitorului complex va pune în valoare a monumentului istoric de categorie A prin implementarea programului funcţional „memorial” şi a unui circuit specific de vizitare astfel încât amenajările ce trebuie întreprinse să sugereze atmosfera de izolare ce va fi prezentă pe întregul circuit de vizitare.

Viitorul muzeu memorial va fi în subordinea şi în administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, organism aflat în subordinea şi coordonarea directă a Primului-Ministru.

La vizita de la Râmnicu Sărat au fost prezenţi preşedintele IICCMER, dl Daniel Şandru, ministrul Culturii, dl Lucian Romaşcanu, secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene, dna Csilla Hegedus, secretarul de stat din Cancelaria Prim-Ministrului, dna Dumitriţa Solomon, prefectul judeţului Buzău, dl Daniel Marian Ţiclea, deputatul PNL, dl Gabriel Avramescu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, dl Petre Emanoil Neagu, secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării, dl Matuz Zsolt, primarul Municipiului Râmnicu Sărat, dl. Sorin Cârjan, reprezentanţi ai mass-media.

Ce înseamnă proiectul în cifre:

* Viitorul muzeu memorial va avea aproximativ 8500 mp;

* Valoarea proiectului este de 9 mil. euro fără TVA (finanţare asigurată integral prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), fonduri nerambursabile;

* Proiectul îşi propune să aducă anual peste 20.000 de turişti în viitorul muzeu;

* Tot complexul va beneficia în final, după deschidere, de angajarea a 13 persoane care vor lucra permanent aici;

* Termenul de execuţie efectiv va fi de 36 luni; cel mai târziu, la data de 30.06.2023 trebuie dat ordinul de începere a lucrărilor;

* Lucrările trebuie finalizate complet până la 30 iunie 2026

În acest an se va semna contractul de finanţare şi predarea amplasamentului cu Compania Naţională de Investiţii şi se va finaliza licitaţia privind serviciile de proiectare şi execuţie. Chiar din 2022 vor începe lucrările, în prima fază de intervenţie de urgenţă. În următoarele luni se vor aloca de la bugetul de stat 1,2 milioane de lei pentru aceste lucrări, inclusiv pentru actualizarea unor documentaţii şi avize.

Totodată, se va crea în următoarele săptămâni un grup de lucru de tip „task force” în cadrul IICCMER cu specialişti interni şi externi pentru a monitoriza şi a consilia permanent, în următorii ani, realizarea proiectului de la Rm Sărat.

Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat, singurul program de o asemenea anvergură realizat de Guvern, privind istoria comunismului, românesc, organizată de IICCMER, se va relua în acest an, în luna august. Scopul acesteia este de a le oferi studenţilor un cadru de dialog cu cercetători avizaţi ai istoriei comunismului românesc şi est-european, cu personalităţi, cu martori şi victime ale sistemului represiv comunist.

Deputat Alexandru MURARU
Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei
Consilier onorific al Primului-Ministru

Sursa foto: Facebook Alexandru MURARU